Latkovskis ASV lobistu vēstulē Kongresa deputātiem rakstīto sauc par nelietīgu spiedienu uz Latviju

ASV lobisti šonedēļ tikšanās laikā ar Saeimas Iekšlietu, aizsardzības un korupcijas novēršanas komisijas vadītāju Ainaru Latkovski ("Vienotība") iepazīstinājuši viņu ar vēstuli diviem ASV Kongresa deputātiem, brīdinot par it kā koruptīvām darbībām Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un cilvēktiesību parkāpumiem Vladimira Vaškeviča aizturēšanā.

To Latkovskis atklāja trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma".

"Mani pārsteidza, ka šie kungi atstāja vēstuli, ko viņi ir nosūtījuši ASV senatoram Ričardam Durbinam un kongresmenim Džonam Šimkusam, kurš Latvijā pazīstams ar to, ka aizstāvēja Baltijas valstu iestāšanos NATO. Šajā vēstulē viņi raksta, ka Latvijā notiek šādas lietas, ka taisnības un brīvības cīnītājs Vaškeviča kungs tiek netaisnīgi notiesāts, ka pret viņu vēršas valsts iestādes un korumpētais KNAB," klāstīja Latkovskis.

"Man ir sajūta, ka viņi caur šo vēstuli baida Latvijas pusi, uzskatot - ja tā ir, tad ASV ir jāapsvēr iespēja pārtraukt militārās un stratēģiskās aktivitātes tā saucamajā Ziemeļu distribūcijas tīklā caur Rīgu, kur amerikāņi un angļi apgādā savus karavīrus Afganistānā," sprieda komisijas vadītājs.

"Šo jau nu es uzskatu par vienkārši nelietīgu spiedienu uz Latviju," uzsvēra Latkovskis.

Viņš pauda bažas, ka kungi, kuri esot izteikuši vēlēšanos tikties arī ar vairākiem ministriem, "kā lobiji ir nopirkti, lai šeit ietekmētu vispirms politiķus un tad arī sabiedrisko viedokli".

"Man būtu interesanti, vai šie cilvēki ir tikušies ar ASV vēstnieci Latvijā. Jo, kā mēs zinām, viņai bija aktivitātes pirms vēlēšanām, braucieni uz Rēzekni un vēl šur tur. Man ir jautājums, kāda ir viņu nostāja pret to, ka mūsu tiesībsargājošās iestādes vienreiz ir paņēmušas lielu zivi ar visiem pierādījumiem - Vaškeviča kungu," teica komisijas vadītājs.

Amerikāņi Latkovskim stādījušies priekšā kā cilvēki, kurus uztrauc cilvēktiesību jautājumi un situācija KNAB un sarunas laikā pauduši bažas par iespējamiem cilvēktiesību pārkāpumiem Vaškeviča lietā.

"Manu skepsi kungi manīja, pusstundas sarunas vietā mums izvērtās nepilnu 10 minūšu sarunā, kurā es centos viņus pārliecināt, ka Latvijā šajā jomā viss ir kārtībā un Saeima un politiķi neiejauksies konkrētā kriminālprocesā. Bet viņi šo situāciju pasniedza tā, ka mediji esot iespaidojuši sabiedrisko domu par sliktu Vaškevičam un viņa ģimenei," skaidroja Latkovskis.

Jau vēstīts, ka Rīgas Ziemeļu rajona tiesa 21.oktobrī Vaškevičam piesprieda divus gadus cietumā. Pagaidām gan viņš ir brīvībā un sods tiks skaitīts tikai tad, ja spriedums stāsies spēkā.

Tiesa nosprieda Vaškeviču atzīt par vainīgu pēc Krimināllikuma panta par nepatiesu ziņu norādīšanu likumā noteiktajā ienākumu, īpašuma, darījumu vai cita mantiska rakstura deklarācijā. Par to viņš sodīts ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem.

Tiesa gan viņu attaisnojusi apsūdzībās par neatļautu piedalīšanās mantiskos darījumos un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Šī Vaškevičam nav vienīgā krimināllieta. Ģenerālprokuratūra viņam uzrādījusi apsūdzību par to, ka laikā no 2010.gada decembra līdz 2011.gada janvārim Vaškevičs, būdams valsts amatpersona, atkārtoti nodevis kukuļus.

Kopumā kukuļi nodoti 52 880 eiro un 5600 latu apmērā. Šo lietu Rīgas apgabaltiesa skatīs 30.novembrī.

Svarīgākais