Kalniete: Latvijai jābūt starp Eiropas kodola valstīm

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (Vienotība) uzskata, ka šodien panāktā Eiropas Savienības līderu vienošanās eirozonas krīzes pārvarēšanai ir svarīgs solis pareizā virzienā, tomēr nepietiekams, lai novērstu krīzes atkārtošanos vai paplašināšanos nākotnē.

"Bez tālākas politiskas integrācijas, patiesi vienota tirgus un patiesi saskaņotas ekonomiskās pārvaldības Eiropas attīstība joprojām būs apdraudēta," uzsver deputāte.

Kalniete uzskata, ka Latvijas uzdevums ir būt starp Eiropas kodola valstīm, kas nosaka 21. gadsimta dienaskārtību. Tas nozīmē gan pievienošanos eirozonai, gan atbalstu ciešākai Eiropas integrācijai, gan modernas nacionālas valsts attīstību.

Kalniete uzskata, ka vienošanās būtība attiecībā uz Grieķiju ir šīs valsts glābšana no bankrota, vienlaikus iegūstot plašāku kontroli pār tās lēmumiem.

"Lai nākotnē Eiropas valstīm nebūtu jāslēdz šādas vienošanās pēdējā brīdī pirms katastrofas, ir svarīgi ekonomiskās politikas saskaņošanu eirozonā veikt savlaicīgi. Mēs varam būt lepni, ka līdz aizdevuma programma pabeigšanu šajā gadā, Latvijas valdība būs pilnībā atguvusi kontroli pār saviem ekonomiskās politikas lēmumiem," saka Kalniete.

Latvijā

“Dzīvoju Latvijā jau vairāk nekā deviņus gadus,” teic rakstnieks, publicists un vēsturnieks Dmitrijs Savins, kura dzimtene ir Krievija, Aizbaikāls, pilsēta Čita. “Pirms tam nekad nebiju domājis, ka kļūšu par emigrantu. Bet mēs visi zinām, kāda ir situācija mūsdienu Krievijā. Tāpēc mana aizbraukšana bija loģisks rezultāts manam politiskajam darbam Krievijā. Man Krievijā bija tikai divi varianti: cietums vai emigrācija.” Intervija ar Dmitriju notiek latviski.

Svarīgākais