Par Saeimas priekšsēdētāju ievēl Āboltiņu

© Saeimas Kanceleja

Jaunā 11. Saeima šodien trešajā kārtā par Saeimas priekšsēdētāju ievēlēja "Vienotības" līderi Solvitu Āboltiņu. Par viņu nobalsoja 51 deputāts, bet pret bija 44 deputāti.

Otrs kandidāts, "Saskaņas centra" (SC) pārstāvis un 10.Saeimas vicespīkers Andrejs Klementjevs saņēma 41 balsi.

"Lai kāds ir bijis vakardienas sākums, mums ir jāiet uz priekšu," pēc apstiprināšanas deputātus uzrunāja Āboltiņa.

Viņa pateicās deputātiem par parādīto uzticību, kas ir liela atbildība, jo Saeimas priekšsēdētājs ir amatpersona, kas pārstāv ne tikai savu partiju, bet visus Saeimā ievēlētos politiskos spēkus.

"Es ceru, ka ar šo balsojumu melnā svītra mūsu darbībā ir beigusies, turpināsim darbu," viņa teica.

Pēc ievēlēšanas Āboltiņa saņēma ziedus no Nacionālās apvienības viena no līderiem Raivja Dzintara, kā arī 10.Saeimas prezidija locekļa un 11.Saeimas deputāta Jāņa Vucāna (Zaļo un zemnieku savienība).

Āboltiņas kandidtūru uz Saeimas priekšsēdētājas amatu izvirzīja 16 Zatlera Reformu partijas deputāti pēc tam, kad pirmdien Saeimas vairākums izgāza balsojumu par ZRP līdera Valda Zatlera kandidatūru minētajam amatam un neievēlēja viņu par jaunā parlamenta spīkeri pretēji solītajam.

Pirms ievēlēšanas 11.Saeimā S.Āboltiņa bija 10.Saeimas priekšsēdētāja un strādāja Saeimas Juridiskajā komisijā, Eiropas lietu komisijā, kā arī vadīja Tiesu politikas apakškomisiju un darbojās Demogrāfijas politikas apakškomisijā.

9.Saeimā S.Āboltiņa pildīja Saeimas priekšsēdētāja biedra pienākumus un strādāja Saeimas Juridiskajā komisijā, Eiropas lietu komisijā un Parlamentārās izmeklēšanas komisijā sakarā ar iespējamu pretlikumīgu un neētisku rīcību tieslietu sistēmā.