Riekstiņš atsevišķus britu politiķus un žurnālistus dēvē par "vēstures analfabētiem"

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP), komentējot uzvirmojušās kaislības ap Lielbritānijas Konservatīvās partijas attiecībām ar Latvijas partiju "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (TB/LNNK), atsevišķus britu politiķus un žurnālistus dēvē par "vēstures analfabētiem".

"Ir tiešām nožēlas vērts tas, ka mēs redzam vairāku britu politiķu un arī žurnālistu, man jāsaka, vēstures analfabētismu, izmantojot savās publiskajās uzstāšanās lietas, kas netiek balstītas uz nekādiem vēstures faktiem," šodien intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja ārlietu ministrs.

Kā pēdējo piemēru Riekstiņš minēja jaunā Lielbritānijas Eiropas lietu ministra Krisa Braiana uzstāšanos parlamentā, kur tās laikā par nesaistītu tematu viņš pieminējis vārdus "latviešu SS". Par šo izteikumu Latvija lūgusi britu pusei sniegt skaidrojumu. "Nav jau tāds "latviešu SS" vēsturē bijis," vispārzināmo faktu vēlreiz uzsvēra Riekstiņš.

Politiķis par nožēlojamu un nepieņemamu dēvē arī faktu, ka kādas valsts iekšpolitiskās diskusijas ir pārsniegušas Lielbritānijas robežas. "Šeit skaidri redzams, ka runa ir par Lielbritānijas iekšējo politisko cīņu partiju vidū, ņemot vērā tuvojošās vēlēšanas, kurās, kā liecina prognozes, pašreiz pie varas esošajai partijai - leiboristiem - varētu būt grūtības saglabāt pašreizējās pozīcijas," skaidroja Riekstiņš.

Ministrs sacīja, ka Latvijas Ārlietu ministrija ir vērsusi Lielbritānijas Ārlietu ministrijas uzmanību uz nepareizajiem vēstures faktiem, norādot, ka neviena no Latvijas valdībā esošajām partijām nekad ar nacisma slavināšanu nav nodarbojusies.

"Neizslēdzu, ka nākamreiz, kad tikšos ar britu ārlietu ministru, ar kuru man jau bijusi telefonsaruna par šo jautājumu, klātienē atzīmēšu Latvijas neapmierinātību ar pašreizējās situācijas attīstību," teica Riekstiņš.

Tāpat arī ASV puse apliecinājusi Riekstiņam, ka tai ir pozitīva attieksme pret TB/LNNK. Turklāt Vašingtona atzīmējusi minētā politiskā spēka aktīvo līdzdalību procesā, kad Latvija kļuva par NATO dalībvalsti.

Svarīgākais