ASV iejauc britu toriju un TB/LNNK skandālā

© www.nra.lv

"Tas ir nožēlas vērts," saka ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) par otro vilni, ko piedzīvo Lielbritānijā pie varas esošo leiboristu un britu preses uzkultais skandāls ap otras ietekmīgākās britu partijas – toriju sadarbību Eiropas Parlamentā ar latviešu TB/LNNK.

Šai partijai britu prese pēdējo mēnešu laikā piedēvējusi antisemītismu un nacistu slavināšanu. Ietekmīgās ebreju organizācijas vērsušās pie ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones, mudinot viņu pārrunāt toriju "antisemītiskās saiknes", trešdien tiekoties ar Viljamu Hāgu, kuram prognozē Lielbritānijas ārlietu ministra amatu pēc toriju gaidāmās uzvaras vēlēšanās pavasarī. Britu laikrakstam The Guardian otrdien šis fakts un vairāku anonīmu diplomātu teiktais ļāvis rakstīt par "ASV spiedienu" uz torijiem par to sabiedrotajiem Eiropā. ASV un Lielbritānijas attiecību līmenī šis jautājums pārnests ar argumentu, ka Vašingtona it kā esot nobažījusies par Lielbritānijas ietekmes mazināšanos Eiropas Savienībā pēc tam, kad pie varas, kā tiek prognozēts, nāks toriji. Tādējādi Lielbritānija zaudētu savas galvenās ASV sabiedrotās lomu Eiropā, savukārt bažījas britu analītiķi. Tas, ka toriji, vairāk nekā desmit gadus neesot pie varas, ir zaudējuši kompetenci ārlietās, ko apliecinot lēmums izstāties no ietekmīgās Eiropas Parlamenta Tautas partiju grupas un bloķēties ar Austrumeiropas nacionālkonservatīvajām partijām tādām kā TB/LNNK, tiek izmantots kā viens no nedaudzajiem argumentiem, lai šo partiju sistu britu iekšpolitiskajā cīņā.

"Tas ir nožēlojami, ka šis starppartiju ķīviņš jau ir aizgājis pāri robežām, ka britu žurnālisti un politiķi, kas ir pavirši iepazinušies ar šā reģiona vēsturi, mēģina karināt birkas," jautājuma aktualizēšanu Vašingtonas un Londonas sarunu līmenī Neatkarīgjai komentē M. Riekstiņš. Ministrs arī neslēpj, ka uz Ārlietu ministriju jau otro reizi pēdējo nedēļu laikā tiks saukts Lielbritānijas vēstniecības Rīgā pilnvarotais lietvedis Entonijs Stoukss. Runa būs par leiboristu valdības jaunā Eiropas lietu ministra Krisa Braianta izteikumiem otrdien debatēs Lielbritānijas parlamentā. K. Braiants pilnīgi citā kontekstā, runājot par britu iespējām ietekmēt kopējo Eiropas nostāju par Turcijas izredzēm reiz pievienoties ES, pieminējis toriju sadarbību EP "ar cilvēkiem, kuri joprojām atsakās atvainoties par latviešu SS". "Lūgsim britu pusi skaidrot, kā to saprast," saka M. Riekstiņš.

Vienlaikus diplomātiskajās aprindās aicina nepārspīlēt britu iekšpolitiskajā vidē saceltās ažiotāžas sekas Latvijai. "Nedomāju, ka tā ir kļuvusi par mūsu lielo problēmu, kam sekas varētu būt Vašingtonas attieksmes maiņa pret mums," norādīja kāds diplomāts. Lai gan ASV ebreju kopienai ir liela ietekme uz Balto namu, kontaktos starp Latvijas ārpolitikas veidotājiem un ASV diplomātiem nekad neesot bijuši dienaskārtībā tādi jautājumi kā 16. marts. Principiāla pozīcija amerikāņiem vienmēr esot bijusi ebreju kopienai pirms kara piederējušo nekustamo īpašumu restitūcijas jautājumā.

Svarīgākais