Šlesers: tielēšanās ap trešo partneri ir ciņa par ietekmi, kam nav sakara ar nacionālo pozīciju

© f64

Šlesera Reformu partijas līderis Ainārs Šlesers uzsver: Zatlera Reformu partijas (ZRP) un Vienotības (V) tielēšanās par trešo sadarbības partneri neesot nekas cits kā ciņa par ietekmi nākamajā valdībā un šim procesam neesot nekāda sakara ar nacionālo pozīciju.

„Jau kopš Valda Zatlera lēmuma veidot pašam savu partiju nevis iekļauties Vienotības rindās starp abiem šiem spēkiem valda ļoti sīva konkurence. Ja pirms vēlēšanām Vienotības līderi raidīja signālus, ka principā neiebildīs strādāt ar Saskaņas centru, tad uzreiz pēc vēlēšanām Vienotība viedokli mainīja ar mērķi radīt apjukumu un šķelt Zatlera Reformu partijas rindas. Tieši tāpēc sākās runas par to, ka ne visi Zatlera sekotāji atbalsta ideju sadarboties ar kreisajiem. Šādā scenārijā Vienotība plānoja aicināt valdībā nacionālos spēkus un, paralēli sašķeļot Zatlera Reformu partiju, iegūt noteicēja lomu nākamajā koalīcijā. Tiesa, Zatlers šo stratēģiju atkoda un, identificējot ārējo ienaidnieku, prata mobilizēt visus savus jaunievēlētos deputātus. Nespējot Vienotībai piedot šādu divkosību, Zatlera Reformu partija spēra soli, kuru no viņiem neviens negaidīja: proti, riskējot pamatīgi iedragāt savu reitingu sabiedrības acīs, Zatlers tomēr izlēma par labu kreisajiem, lai iegūtu 53 balsu vairākumu Saeimā arī bez Vienotības atbalsta,” šā brīža politisko norišu slēptos motīvus klāstīja A. Šlesers.

Latvijā

Tā dēvētās nodokļu reformas ietvaros par vienu procentu punktu tika samazinātas iemaksas banku pārvaldītajos pensiju otrā līmeņa fondos. Šis viens procentu punkts tiks novirzīts valsts pārvaldītajā pirmajā pensiju līmenī. Tā kā šī pārbīde noteikta uz četriem gadiem, tad tiek lēsts, ka šajā laikā bankas nesaņems 616 miljonus eiro.

Svarīgākais