Lembergs: vēlēšanas nav sasniegušas to, ko gaidīja Saeimas atlaidēji

© Aivars Ķesteris, F64 Photo Agency

„Ir acīmredzami, ka vēlēšanas nav sasniegušas to, ko no tām gaidīja visi tie, kas nobalsoja par 10. Saeimas atlaišanu, cerot, ka tiks ievēlēta jauna Saeima. Atgādināšu – ja iepriekšējā 10. Saeimā 60 procenti deputātu bija pirmo reizi ievēlēti, tad tagad tikai 37 procenti. Pat nav puse. Līdz ar to Latvija nav ieguvusi jaunu Saeimu, bet faktiski ir ievēlēta tā pati 10. Saeima ar nelielām izmaiņām,” uzskata Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

„Vienīgā būtiskā izmaiņa ir tā, ka ir ienākusi jauna partija. Es šo partiju, kura ieguvusi 22 vietas, sauktu par Zatlera atriebības partiju, zīmīgi, ka tikpat, cik ZZS pirms gada. Kāpēc zīmīgi? Šīs 22 vietas veidojas sekojoši – 9 vietas ir zaudējusi ZZS un 13 vietas ir zaudējusi „Vienotība”, kopā kā reiz 22,” norādīja Lembergs.

„Šis nav pirmais gadījums Latvijas vēsturē, kad politikā ienāk jauns politisks spēks, bet Zatlers ir uzrādījis vienu no visvājākajiem rezultātiem no tām partijām, kas ienāca kā jauns politisks spēks. Kā atceramies, Augstākā padomē pie varas bija Tautas fronte, un vēlēšanās ienāca jauns politisks spēks – „Latvijas ceļš”, kurš ieguva 36 vietas. Labāk nostartēja Šķēle – viņa Tautas partijai bija 24 vietas, Repšes „Jaunajam laikam” – 26 vietas, PCTVL – 25 vietas, „Vienotībai”, arī jaunam politiskam spēkam pērn – 33 vietas. Gods kas gods, Zatlers šajā rādītājā ir uzvarējis Zīgeristu. Ja Zatleram ir 22 vietas, tad Zīgeristam bija 16, bet, kā mēs zinām, Zīgerists pirms tam nebija valsts prezidents. Pieņemu, ja Zīgerists būtu bijis prezidents četrus gadus, tad rezultāts būtu bijis labāks. Ja atceramies, viņš pat nerunāja latviski. Tā kā faktiski sakāvi šajās vēlēšanās cietis ir Zatlers un tie populistiskie saukļi, kuriem nav piekritis vēlētājs. Nav tā, ka neviens nav piekritis, bet ir nevis 95%, bet gan tikai 22%. Tā kā Zatlera partijas faktiskais mērķis ir atriebība, šo mērķu sasniegšanu vai nesasniegšanu varēs vērtēt vēlāk, bet šobrīd par to neko nevar teikt,” sacīja Lembergs.

„Pēc tā, kas ir redzams publiskajā telpā, ir skaidrs, ka tā vietā, lai veidotu koalīciju ZRP, „Vienotība” un ZZS, kas būtu visloģiskākā, tiek veidota cita koalīcija. Protams, piekrītu, ka, tāds bija uzstādījums – pie varas jānāk jauniem politiskiem spēkiem. Tāda iespēja šobrīd pastāv. Zatlera partija nav bijusi pie varas, ja neskaita pašu Zatleru, kurš četrus gadus bija prezidents, un „Saskaņas centrs” valsts mērogā ne reizi nav bijis pie varas, bet es uzskatu, ka, lai pildītu solījumus, Zatleram koalīcija būtu jāveido ar „Saskaņas centru”, bet „Vienotība” un ZZS kā galvenās zaudētājpartijas paliktu opozīcijā. Tad šie divi politiskie spēki arī varētu pierādīt savu varēšanu vai nevarēšanu,” atzīmēja Ventspils pašvaldības vadītājs.

Svarīgākais