Saasinās polēmika starp Saskaņas centru un nacionālajiem spēkiem

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars norāda: vakar SC vadītājs Nils Ušakovs vērsās pie nacionālās apvienības ar vairākiem jautājumiem, kas skar PSRS okupācijas un kolonizācijas radīto seku risināšanu.

"Ikvienam ir skaidrs, ka līdzšinējās okupācijas fakta neatzīšanas pamatā ir nevis jautājums par PSRS iebrukuma tehniskajām detaļām, bet par PSRS okupācijas laika iebraucēju starptautiski tiesisko statusu, kas izriet no šīs iedzīvotāju grupas izcelsmes Latvijā. Saskaņā ar 1949. gada 12. augusta Ženēvas konvenciju, PSRS okupācijas laika iebraucēju izcelsme Latvijā ir nelikumīga. Vēlreiz uzsveru – PSRS laika iebraucēju statuss Latvijā nav atkarīgs no manas, Jūsu vai ikviena cita attieksmes un gribas. Šo statusu nosaka starptautiskās tiesības. To ne tikai nevar ignorēt, bet tas jāņem vērā, pamatojot, kāpēc Latvijai ir tiesības un pienākums veikt īpašu politiku, tai skaitā pilsonības jomā," klāsta R. Dzintars.

Līdz ar to R. Dzintars atspēko N. Ušakova pārmetumus par nacionālo spēku biedra Iesalnieka it kā pārāk kategorisko toni, komentējot SC pozīciju okupācijas jautājumā. "Ušakova kungam vēlētos ieteikt ne tik daudz pievērsties nacionālās apvienības biedru izteikumu interpretēšanai, bet pavaicāt sev, vai noziedzīgā padomju režīma propagandēšana 9. maijā nav īstais sabiedrības šķelšanas piemērs, nevis tas, ko pārmetat citiem?"

Nacionālā apvienība ir gatava strādāt valdībā, lai savu iespēju robežās mainītu līdzšinējās nacionālās politikas tradīcijas, mazinātu okupācijas sekas un sāktu ceļu uz latviskas Latvijas veidošanu. Ikviens Latvijas iedzīvotājs neatkarīgi no etniskās izcelsmes ir aicināts vienoties un atbalstīt šo mērķi.

Svarīgākais