Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Pēteris Apinis: ceru, ka arī nākamo valdību veidos ZZS un Vienotība

Laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze" uzdod jautājumus Latvijas Ārstu biedrības prezidentam Pēterim Apinim.

Par ko Jūs balsosiet šajās vēlēšanās?

Atbildēšu tā lai mana atbilde neizskatās pēc aģitācijas. Balsošu Zaļi un sociāli atbildīgi. Proti, es balsošu par valdības partiju, kas sarežģītākajos krīzes apstākļos uzņēmās atbildību par visām sarežģītākajām nozarēm– veselību, labklājību, izglītību, zemkopību, vides aizsardzību. Tad, kad bija ekonomiskā krīze nevienam šīs jomas nevajadzēja, kad krīze beigusies– visi grib tikt pie siles.

Kāpēc Jūs nevēlaties balsot par Zatlera Reformu partiju, jo visiem taču labi atmiņā palicis– kā Jūs atbalstījāt Valdi Zatleru ievēlot viņu par prezidentu, Jūs Valda Zatlera uzdevumā rīkojāt stafeti „Latvijas ceļš”, Jūs organizējāt himnas dziedāšanu 18. novembrī visiem vienā laikā uz zemeslodes, un vispār Jūs ļoti bieži varēja redzēt Prezidenta pilī?

Manas domas par valdi Zatleru kā par izcilu ārstu un koleģiālu cilvēku nav mainījušās. Diemžēl labs cilvēks ne vienmēr nozīmē valstsvīrs. Ar savu rīkojumu Nr. 2 kolēģis Zatlers pierādīja savu bezatbildību un nespēju orientēties valsts situācijā. Latvijas kredītreitinga sastingums, dažādu struktūru, piemēram, Air Baltic mazākumu akcionāru šantāža pret Latvijas valsti, daudzi populistiski lēmumi, kas valstij nesīs miljoniem latu zaudējumus, vēlēšanu izdevumi, iesākto darbu apstāšanās– tas viss ir Valda Zatlera nepārdomātā rīkojuma sekas. Patiesībā mēs saņemsim iepriekšējai līdzvērtīgu Saeimu, kurā populistiskās PLL vietā būs populistiskā ZRP. Varbūt mēs iegūsim krieviski runājošu premjeru un finanšu ministru. Varbūt mēs pazaudēsim labākos ministrus valdībā– Raimondu Vējoni un Jāni Dūklavu.

Jūs visu laiku uzsveriet savu zaļo domāšanu? Kāpēc tāds atbalsts zaļajiem?

Zaļa domāšana ir populāra ne tikai Latvijas, bet visas pasaules ārstu vidū. Piemēram, Kopenhāgenas vides konferences iniciators bija Dānijas Ārstu biedrība, kas ieguldīja milzīgu naudu, lai savu valdību un tautu iniciētu šādas konferences organizēšanai un cīņai pret globālo sasilšanu un zemeslodes hiperķimizāciju. Pasaule šodien ķīmiskā saindējuma ziņā atbilst jēdzienam– ķīmiskais karš. Vislielākā pasaules pērnā gada katastrofa bija Ungārijā– alumīnija rūpnīcas avārija. Neviens nekad nav gaidījis ķīmiskas katastrofas. Neviens nekad nav gaidījis ķīmiskas vai radioloģiskas katastrofas. Neviens nekad nav gaidījis Černobiļu un Fukušimu. Katra bagātāka valsts mēģina tikt vaļā no savām ķīmiskām vielām vai izlietotās kodoldegvielas, vislabprātāk noglabājot tās citās valstīs vai jūrā.

Pēdējos 60 gados ir ieviestas 70 000 jaunas ķīmiskas vielas. 15 000 ķīmiskas vielas, kas tiek lietotas sadzīvē, nav pārbaudītas un nav izpētīta to toksiskā ietekme. Vairāk nekā 90% gadījumu nav zināma to ietekme uz bērnu veselību. Vidējā statistiskā sieviete savas dzīves laikā, regulāri lietojot dažādus kosmētiskos līdzekļus sejas un ķermeņa ādas kopšanai, organismā caur ādu ievada ap 80 kilogramu dažādu ķīmisko vielu. Aptuveni 200 dažādi savienojumi, kas ietilpst kosmētikas sastāvā, ir ar kaitīgu vai vismaz negatīvu ietekmi uz cilvēka organismu un veselību. Cilvēka organisma audi un orgāni kļuvuši par toksisko vielu mērķi. Piesārņojums ietekmē cilvēka veselību un cilvēka orgānu – aknu, nieru, zarnu trakta, nervu sistēmas, ādas un imūnsistēmas darbību. Visjūtīgākās sistēmas cilvēka organismā ir vairošanās sistēma un imūnsistēma, tās no vides piesārņojuma cieš.

Un mūsu Vides un reģionālās attīstības ministrija nav pārāk pasīva šajā jomā?

Es vēl visai labi atceros astoņdesmito gadu beigas, kad jūrā nedrīkstēja peldēties, kur nu vēl Daugavā, Lielupē lejpus Slokas vai Gaujā lejpus Līgatnes. Es gauži labi atceros skābos lietus, dūmu mākoņus pār pilsētām un ostas, kurās bija jāstaigā pa naftas produktu pančkām. Es atceros pilnīgi haotisko pesticīdu un herbicīdu lietošanu zemkopībā. Salīdziniet šodienas Latviju ar astoņdesmito gadu Latviju– tīras upes, no kurām ūdeni var dzert un kurā zivis dzīvo. Sakārtotus atkritumu poligonus un ūdens attīrīšanas iekārtas. Par maz mēs lepojamies ar paveikto. Patiesībā Latvija šobrīd ir viena no ekoloģiski tīrākajām un zaļākajām valstīm uz zemeslodes. Es ļoti augstu novērtēju Raimonda Vējoņa desmit gadu darbu vides ministra amatā.

Tad tomēr– kuru no zaļajām krāsām izvēlēsieties vēlēšanās– gaiši zaļo Vienotības vai tumši zaļo ZZS?

Es jau sen esmu izvēlējies zaļu ekoloģiskas domāšanas krāsu, kas atbilst Zaļajai partijai. Manuprāt, pienācis laiks vēlēšanās savu balsi nodot par savu filozofiju, par partijas programmu, nevis uz sienas izkārtu vadošo politiķu sejām. Es ļoti ceru, ka nākamajā Saeimā izdosies atkārtot pašreizējo koalīciju– ZZS un Vienotība. Neviena partija neiegūs absolūtu vairākumu. Es nevēlētos Latvijas Ministru kabinetā sarunas krievu valodā, kā arī ministrus, kas ir lielā haosa pārstāvniecība Latvijā– ZRP.

Vai Jūs nebaida tas, ka Jūsu uzvārdu sasies ar oligarhiem?

Es labi pazīstu Aivaru Lembergu, Valdi Dombrovski un Valdi Zatleru. Es lepojos, ka šos cilvēkus pazīstu un augsti vērtēju viņu darbus– Zatlera kā ārsta, bet abiem pārējiem kungiem– kā valstsvīra. Tā nav pirmā reize, kad politiskā retorikā priekšvēlēšanu kampaņā notiek apsaukāšanās. Savulaik Zīgerists apsaukāja Anatoliju Gorbunovu vēl daudz nepieklājīgāk nekā tagad Zatlers, kurš sauc Lembergu par oligarhu. Tā ir katras politiskās partijas izšķiršanās– ZRP savu priekšvēlēšanu kampaņu balsta uz apsaukāšanos un negatīvismu, ZZS– uz padarīto darbu uzskaiti un korektu viedokļa izpausmi.