Nesegs priekšvēlēšanu solījumus

Uz Saeimas vēlēšanām pieteikušos partiju kolektīvais solījums ir uzlikt lielākus nodokļus lielākiem ienākumiem, bet tie varētu segt labi ja desmito daļu no šo partiju solījumiem palielināt finansējumu pensionāriem un bērniem, medicīnai un izglītībai.

Nodokļu tēma nav ļoti izvērsta no partijām prasītajās 4000 zīmju programmās. Atlasot no katras programmas tēzes par nodokļiem, tās tikai sociāldemokrātu programmā veido salīdzinoši solīdu masu ar 895 zīmēm jeb nepilnu ceturto daļu no viņu 4017 zīmju programmas. Partijas (apvienības, politiskie grupējumi) šeit sarindotas pēc nodokļiem veltīto zīmju skaita dilstošā secībā līdz nullei, kas arī atrodama starp trīspadsmit pretendentu piedāvājumiem.

Katrā programmā ir arī tādas frāzes, kuru pievienošana vai nepievienošana nodokļu sadaļai nav viennozīmīgi nosakāma. Šeit uzskaitīts tikai tas minimums, ko veido teikumi ar vārdu «nodokļi», kā arī ar nodokļiem visciešāk saistītie jēdzieni. Tādi piemēri ir Kristīgi demokrātiskās savienības ierosinājums ieviest obligāto veselības apdrošināšanu, kas praktiski nozīmē jauna nodokļa vai nodevas ieviešanu, kā arī zaļo zemnieku solījums apkarot ēnu ekonomiku jeb izvairīšanos no nodokļu maksāšanas.

Par vēl vienu pazīmi tam, cik lielā mērā katrs pretendents ir apsvēris nodokļu lietas, varētu uzskatīt programmu struktūru, kurā vairākumā gadījumu nemaz nav atsevišķas sadaļas par nodokļiem. Līdz ar to ir iespēja izcelties sociāldemokrātiem, zaļajiem zemniekiem un veidojumam Par prezidentālu republiku. Arī šajā gadījumā var dažādi raudzīties uz to, vai neuzrādīt atsevišķu nodokļu sadaļu Šlesera Reformu partijas LPP/LC piedāvājumā, kas dalīts pēc piedāvāto ministru kandidātu uzvārdiem. Iespējams, ka tieši par nodokļiem partijas domājušas daudz vairāk. Proti, ka nodokļu politika pamato ikkatru no solījumiem attīstīt tautsaimniecību, celt Latvijas konkurētspēju utt., utt., kuri visur izklāstīti daudz plašāk, nekā rakstīts par nodokļiem. Tomēr tikpat labi var nodomāt, ka šajos solījumos ir ierakstītas tikai skanīgākās frāzes no visu partiju visām programmām, kādas vien reklamētas Latvijā pēdējo divdesmit gadu laikā. Par tām nu gan skaidrs, ka tās rakstītas un propagandētas bez jebkāda pamatojuma. Pēc tam valdībās nonākušo partiju rīcību noteica jebkas cits, bet vismazākajā mērā to priekšvēlēšanu programmas.

Ar oriģinalitāti izceļas Pēdējā partija, kurai bijuši priekšteči Muļķu partijā. Proti, Pēdējās partijas programmā vārda «nodokļi» vispār nav. Trāpīgs pamatojums šādai programmai saka, ka neesot godīgi piedāvāt vēlētājiem «arī programmu, kas pārbāzta ar konkrētiem solījumiem, kuri vairāk atgādina piedāvājumu televeikalā, kur, dārgi pērkot nekam nederīgu pannu, mums līdzi dod sliktus nažus un vecu gumijas matraci». Apmēram šādā vērtībā patiešām ir nodokļu politikas piedāvājumi, ko sniedz viņu konkurenti, bet nepiepildās arī Pēdējās partijas cerības, ka «godīgi, saprātīgi cilvēki, kuriem ir skaidras vērtības, savstarpēju diskusiju ceļā spēs vienoties par konkrētiem lēmumiem». Visskaidrāk to parādīja Tautas fronte, kad tās vadībā godīgu cilvēku bija daudz, bet godīga politika nesanāca.

Tautfrontieši var taisnoties, ka viņi neesot zinājuši, ko īsti tauta no viņiem prasa, izņemot Latvijas neatkarību. Tikai neatkarīgā valstī varēja izveidoties politiskā dzīve, kurā politiķi vēlēšanās uzņemas saistības, piemēram, celt vai mazināt nodokļus. Tomēr politiķi atrod veidus, kā no saistībām izsprukt. LSDSP sola, ka nodokļu izmaiņas stāšoties spēkā tikai divus gadus pēc to pieņemšanas. Mulsinoši, ka LSDSP aicina šajās vēlēšanās balsot par solījumiem, starp kuriem ir solījums, ka tagad ievēlētās Saeimas pilnvaru laikā LSDSP nodokļu solījumi netiks pildīti. Citā veidā mulsina Vienotība ar nodokļu piesaukšanu tikai divreiz un tikai vienā teikumā: «Ieturēt nemainīgu nodokļu politiku, pakāpeniski samazinot nodokļu slogu darbaspēkam.» Varbūt te tiek solīts nodokļus kopumā celt, jo tāda ir Vienotības politika visu laiku kopš varas pārņemšanas.

***

Partija Sadaļa par nodokļiem Zīmju skaits Tēzes

LSDSP Ir 895 Progresīva (15–45%) likme iedzīvotāju ienākuma nodoklim. Nekustamā īpašuma nodokļa likmes lai nosaka pašvaldības. Nodokļu izmaiņas stājas spēkā ne agrāk kā divus gadus pēc to pieņemšanas.

Zatlera Reformu partija Nav 543 Samazināt kopējo nodokļu slogu darbaspēkam un būtiski palielināt progresivitāti kopējā nodokļu sistēmā. Nodokļu atlaides īpašu sociālo grupu nodarbinātājiem. Pašvaldībām lielākas tiesības lemt par nodokļiem/atlaidēm.

Saskaņas centrs Nav 389 Nodokļu brīvdienas līdz trim gadiem jauniem u.c. atbalstāmiem uzņēmumiem, PVN u.c. nodokļu likmes jāiesaldē, bet jāievieš progresīvais iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Nodokļus pārsaukt par nodevām. Pašvaldībām lielāka lemšana par nodokļiem.

Zaļo un zemnieku savienība Ir 358 Nodokļu sistēmas stabilitāte kopumā un jo īpaši pārtikai, komunālajiem pakalpojumiem, transportam, grāmatām un medikamentiem. Apkarot ēnu ekonomiku.

Mazināt nodokļus vietējiem atjaunojamajiem energoresursiem.

Par prezidentālu republiku Ir 356 Nodokļu izmaiņas: PVN pazemināt līdz 18%, IIN 21% un uz augšu, piemērojot progresīvo likmes paaugstinājumu, UIN 0%, ja peļņa tiek reinvestēta ražošanā, PVN iekasēšanas un atmaksas kārtības maiņa par labu maksātājiem.

Brīvība.

Brīvs no bailēm, naida un dusmām Nav 326 Progresīvās nodokļa likmes ienākumiem un īpašumiem. Katrs nodoklis un nodeva iekasēta un izlietojama konkrētam mērķim. Nodokļu atlaides uzņēmējiem, ja tie mazi, ja nodarbina invalīdus u.tml.

Šlesera Reformu partija LPP/LC ? 305 Samazināt nodokļus kopumā, lai tos būtu ieinteresēti maksāt visi. Jo vairāk ģimenē bērnu, jo mazāki nodokļi! Iezīmēt degvielas akcīzes nodokļa ieņēmumus ceļu labošanai.

Kristīgi demokrātiskā savienība Nav 229 Pārcelt nodokļu slogu no darba ņēmēja uz kapitālu, ieviest progresīvo nodokļu sistēmu. Samazināt nodokļu slogu un palielināt pabalstus ģimenēm ar bērniem un invalīdiem. Ieviest obligāto veselības apdrošināšanu.

Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK Nav 218 Progresīvais iedzīvotāju ienākuma nodoklis ar augstu ienākumu slieksni paaugstinātajai likmei. Augstāki nodokļi nekustamo īpašumu spekulantiem. Materiāls stimuls uzņēmējiem, kuri nodarbina praktikantus un bezdarbniekus.

Tautas kontrole Nav 185 Valsts ekonomiskā un finanšu decentralizācija, paplašinot pašvaldību tiesības. Samazināt iedzīvotāju un uzņēmumu ienākuma nodokli.

Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā Nav 163 Pakāpeniski samazināt nodokli darbaspēkam. Pilnīgs nodokļu atbrīvojums pensijām, kas nepārsniedz 250 latus.

Vienotība Nav 83 Nemainīgu nodokļu politika, pakāpeniski samazinot nodokļu slogu darbaspēkam.

Pēdējā partija Nav 0 Visos gadījumos rīkosies cilvēcīgi, taisnīgi, godīgi un droši vien atšķirīgi no tagadējās valsts politikas.

Latvijā

Valdības rosinātās izmaiņas Latvijas pensiju sistēmā mudinās 33 % iedzīvotāju domāt par papildu uzkrājumu veidošanu vai investīcijām, taču 24 % no tiem uzkrājumus vai ieguldījumus plāno veikt ārpus pensiju sistēmas, liecina bankas Citadele veiktā iedzīvotāju aptauja.

Svarīgākais