Arodbiedrības izvirza prasības deputātu kandidātiem un politiskajām partijām

Tuvojoties Saeimas ārkārtas vēlēšanām, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) nākusi klajā ar prasībām politiskajiem spēkiem, kuri kandidē vēlēšanās. LBAS starp 12 dažādām prasībām, pieprasa līdz 2014.gadam palielināt neapliekamo minimumu līdz 60% no iztikas minimuma, saglabāt samazinātās PVN likmes, kā arī saglabāt Latvijas iedzīvotājiem priekšlaicīgās pensionēšanas iespējas arī pēc 2012.gada 1.janvāra. Politiskās partijas un deputātu kandidāti ir aicināti informēt LBAS par savu apņemšanos līdz 14.septembrim.

„Ja saskaņā ar mūsu prasībām neapliekamo minimumu palielinātu līdz 60% no iztikas minimuma, kas šogad jūlijā bija 174,27 lati, tas darbinieku algas pēc nodokļu nomaksas paaugstinātu par aptuveni 15 latiem mēnesī. Taču neatkarīgi no tā nebūtu pieļaujama samazināto PVN likmju atcelšana, jo tas nozīmētu Latvijas darba ņēmēju pirktspējas pazemināšanos un vēl lielāku inflācijas pieaugumu. Šīs ir tikai dažas no LBAS prasībām, kuras pieprasām darba ņēmēju vārdā. Taču, uzskatu, ka deputātu kandidātiem tikai apņemoties pieņemt pārdomātus un konsekventus lēmumus, ir iespēja nodrošināt Latvijas iedzīvotāju labklājību,” skaidro P.Krīgers.

Šonedēļ LBAS nosūtīja vēstuli ar prasībām visiem politiskajiem spēkiem, kuri kandidē gaidāmajās Saeimas vēlēšanās. Tajā partijas aicinātas izvērtēt izvirzīto prasību sarakstu un norādīt, kuras no prasībām ir tās, ko viņi nevar apsolīt izpildīt. Šajā laikā notiek arī individuālas sarunas ar politiskajām partijām par nākamajai Saeimai darāmajiem darbiem.

Individuāli deputātu kandidātus LBAS uzrunās, izmantojot portālu Gudrās Galvas. Katram kandidātam tiks nosūtītas LBAS prasības ar jautājumu, vai viņš apņemas tās izpildīt. Atbildes būs publiski pieejamas katra kandidāta profilā portālā Gudrās Galvas – www.gudrasgalvas.lv. Pēc 14.septembra LBAS nāks klajā ar informāciju un secinājumiem par deputātu kandidātu un politisko partiju atsaucību, kā arī darīs sabiedrībai zināmu, kuras no LBAS prasībām, kas aizstāv Latvijas darba ņēmēju intereses, politiķi nevar apsolīt izpildīt.

„Izanalizējot Saprašanās memorandus, ko LBAS noslēdza ar atsevišķām politiskajām partijām pirms 10.Saemas vēlēšanām, mēs secinājām, ka lielākā daļa arodbiedrību izvirzīto problēmu un jautājumu tā arī palikuši neatrisināti. Tieši tāpēc šogad mēs uzrunājam ne tikai partijas, bet arī katru kandidātu individuāli, lai paaugstinātu katra topošā deputāta personīgo atbildību pret Latvijas darba ņēmējiem,” stāsta LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Svarīgākais