Latvija neņems vērā ANO ieteikumu atzīt viendzimuma pāru laulības un likvidēt nepilsoņa statusu

Latvijai nav pieņemamas vairākas Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) rekomendācijas cilvēktiesību jomā, piemēram, par viendzimuma pāru laulību atzīšanu, par valdības otrdien apstiprināto viedokli ANO rekomendāciju jautājumā portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrijā.

Ministrijā norāda, ka valdība pieņēma zināšanai informatīvo ziņojumu par Latvijas cilvēktiesību situācijas izvērtēšanu ANO darba grupas 11.sesijā, kas notika šā maijā. Informatīvais ziņojums satur informāciju par procesu, kā ANO Cilvēktiesību padomes (CTP) Vispārējā periodiskā pārskata darba grupas sesijā skatīts pirmais Latvijas nacionālais ziņojums par vispārējo cilvēktiesību situāciju.

Latvijas ziņojuma prezentācijas diskusijā piedalījās 43 ANO dalībvalstis, kas izteica savu vērtējumu par Latvijas cilvēktiesību situāciju un sniedza Latvijai rekomendācijas.

Latvijai līdz šā gada septembrim jāiesniedz rakstisks izvērtējums par saņemtajām rekomendācijām, norādot, kuras no tām Latvija plāno ieviest, kuras ir jau ieviestas, un kuras nav pieņemamas vai neatbilst Latvijas interesēm.

Lielāko daļu rekomendāciju Latvija jau ir īstenojusi vai plāno īstenot, tostarp, rekomendācijas turpināt bērnu un personu ar invaliditāti tiesību aizsardzības un dzimumu līdztiesības veicināšanas pasākumus, turpināt uzlabot apstākļus ieslodzījuma vietās un apkarot rasisma un naida noziegumus un cilvēku tirdzniecību.

Tomēr dažas rekomendācijas Latvijai nav pieņemamas, piemēram, Latvija noraida rekomendāciju iekļaut tiesību aktos normas, kas atzīst laulību ne tikai starp pretēja dzimuma pāriem. Tāpat Latvijai nav pieņemamas rekomendācijas nekavējoties likvidēt nepilsoņa statusu un iekļaut mazākumtautību valodas oficiālās procedūrās un dokumentos.

Šī gada septembra sesijā ANO Cilvēktiesību padome apstiprinās ziņojumu par Latvijas cilvēktiesību situācijas izvērtēšanu, kam būs pievienots Latvijas viedoklis par rekomendācijām. Informācija par rekomendāciju ieviešanas procesu Latvijai būs jāsniedz provizoriski 2016.gadā.

ANO CTP Vispārējais periodiskais pārskats tika uzsākts 2008.gadā, paredzot reizi četros gados visās ANO dalībvalstīs pēc vienādas metodoloģijas izvērtēt cilvēktiesību situāciju.

Cilvēktiesību situācija tiek izvērtēta, balstoties uz informāciju, kā katra ANO dalībvalsts pilda pienākumus un saistības cilvēktiesību jomā. Pēc vērtējuma tapšanas citas ANO dalībvalstis ar interaktīva dialoga palīdzību var uzdot jautājumus un sniegt rekomendācijas, norāda Ārlietu ministrijā.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais