"Tautas kontroles" deputātu kandidāts izraisa nekārtības priekšvēlēšanu debatēs

"Tautas kontroles" deputātu kandidāts Dainis Grabovskis trešdienas vakarā izraisīja nekārtības LTV priekšvēlēšanu debatēs "Izvēlies nākotni!", informē LTV Ziņu dienests.

Pēc vairākkārtējiem aicinājumiem uzvesties korekti, deputātu kandidāts turpināja izturēties agresīvi un traucēja debašu norisi.

Nekārtību cēlājs aizturēts pēc tam, kad uz vairākkārtējiem lūgumiem zāli atstāt nereaģēja, bet no policistiem mēģināja aizbēgt.

Incidents noticis raidījuma reklāmas pauzes laikā.

Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā ievietotā informācija liecina, ka 1970.gadā dzimušais Grabovskis ir biedrības "Antiglobālisti" valdes loceklis.

Grabovskis aģentūrai BNS pastāstīja, ka bija ieradies uz debatēm un vēlējies paust savu viedokli, bet žurnālisti viņam to nav ļāvuši un prasījuši pamest telpas. Grabovskim kā deputāta kandidātam piedalīšanās debatēs tika atteikta.

"Latvijas Televīzija nebija uzaicinājusi nevienu partiju, izņemot šīs sešas. Kāpēc? Vēlēšanās taču piedalās 13 partijas. Kas tā ir par lobēšanu? Tāpēc ierados uz debatēm un vēlējos paust savu viedokli, bet žurnālisti man neļāva un prasīja pamest telpas. Tās nemaz nav debates, tas ir iestudēts raidījums, kurā žurnālisti uzspiež savu viedokli!" bija sašutis Grabovskis.

"Ļoti adekvāta rīcība. Bēgu tāpēc, ka pie mums neievēro likumā noteiktās tiesības paust savus uzskatus, un vēl jo vairāk ‒ [žurnāliste, debašu vadītāja Ilze] Nagla kopā ar otru kungu izkrāpuši valsts līdzekļus un organizēja reklāmas raidījumus oligarhu partijām. Tādējādi tas bija politisks pasūtījums. Žurnāliste vērsās pie publikas un vaicāja, vai izvest šo kungu [Grabovski] no zāles, kurā sēdošie pārsvarā bija partiju ielikteņi, nevis Bauskas iedzīvotāji. Nu tad zālē sēdošie teica ‒ jā, un man uzreiz tika uzrīdīta policija, un es ar varu tiku izvests no šīs zāles," situāciju izskaidroja Grabovskis.

Uz skatuves Grabovskis kāpis, jo viņš nevarot pretoties policistiem, bet vēlējies izvairīties no izmešanas no zāles. "Vienīgais ceļš, kur es varēju bēgt, bija uz skatuves," norādīja aktīvistis un uzsvēra, ka tribīnes nogāšana sanākusi netīšām.

Policisti Grabovskim sastādījuši protokolu par sīko huligānismu. Viņam arī pārsista galva, jo policists iespēris ar kāju, tāpēc aktīvists lūgs policiju izvērtēt likumsargu rīcību.

"Tautas kontrole" neredz pamata nosodīt partijas biedra Grabovska rīcību debašu laikā Bauskā, lai gan ar partiju šāda rīcība iepriekš neesot bijusi saskaņota. Partija iecerējusi arī vērsties tiesā, protestējot pret sabiedriskās televīzijas rīcību uz debatēm aicināt tikai daļu no vēlēšanās startējošajiem politiskajiem spēkiem.

"Tautas kontroles" līderis Rihards Jablokovs aģentūrai BNS sacīja, ka Grabovskis mēģinājis būt pilsoniski aktīvs.

"Cilvēks mēģināja piedalīties diskusijā no zāles – izmantot tiesības, ko mums bija liegusi televīzija. Viņu mēģināja no zāles izraidīt, bet cilvēks mēģināja palikt. Tā bija viņa pilsoņa nostāja, un pēc būtības viņam ir taisnība. Mēs neesam par bardaku, bet cilvēks vienkārši negribēja samierināties ar liegumu piedalīties debatēs," paskaidroja partijas priekšsēdētājs.

Partija pirmdien lūgusi LTV mainīt debašu rīkošanas nosacījumus, bet, ja tie netiks mainīti, partija vērsīšoties tiesā.

Incidents trešdien politisko debašu laikā tiešraidē nemainīs Latvijas Televīzijas (LTV) priekšvēlēšanu raidījuma formātu, liecina sabiedriskās televīzijas Ziņu dienesta vadītāja Mareka Gailīša teiktais ziņu aģentūrai BNS.

Tomēr televīzijā to vērtē kā nebijušu gadījumu, kādēļ dienas laikā gaidāms LTV oficiāls viedoklis par notikušo.

LTV1 informatīvi dokumentālo raidījumu satura redaktore Sarmīte Plūme atzina, ka tā ir neordināra situācija un šādi traucēt raidījumu ir klaji nebijis gadījums. "Tiks saukts vārdā arī politiskais spēks, kas tā uzvedās. Tas jau nebija nejaušs garāmgājējs," sacīja Plūme.

Latvijas Televīzijas pārstāvji norādīja, ka iepriekš saņēmuši brīdinājumus, ka gaidāms kas tāds. Ziņu dienesta vadītājs pastāstīja, ka katrā debašu norises zālē ir klāt pašvaldības policija. Trešdien situācija eskalējusies jau no paša sākuma.

"Mēs zinājām, ka kaut kas tāds vienmēr var atgadīties, labi, ka tas notika reklāmas pauzē. Mēs negribam pārvērst šo pasākumu par cietoksni, jo braucam pie cilvēkiem, lai viņi varētu tieši uzdot jautājumus deputātu kandidātiem, un šī iespēja vēlētājiem tiks saglabāta," uzsvēra Gailītis. Tomēr, ja būs pamatotas aizdomas kādu neielaist zālē, "mēs viņu arī neielaidīsim".

Svarīgākais