Andrejs Žagars aicina neizmantot operu kā priekšvēlēšanu retorikas instrumentu

"Es aicinu visus Latvijas politiskos spēkus un kandidātus uz Saeimas deputāta amatu neizmantot Latvijas Nacionālo operu (LNO) kā līdzekli priekšvēlēšanu retorikā," norāda LNO direktors Andrejs Žagars.

Pēdējā laikā virkni jautājumu saistībā ar operu aktualizējis LNO mākslinieku neatkarīgās arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Aldis Grunde. Viņš ir 11. Saeimas deputāta amata kandidāts no nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" Vidzemes saraksta.

"Mēs sagaidām no arodbiedrības vadītāja konstruktīvu dialogu, analīzi un adekvātu rīcību, nevis paziņojumus ar tendenciozi interpretētu informāciju vai politiskiem uzsaukumiem," piebilst A. Žagars.

Jau ziņots, ka LNO mākslinieku neatkarīgā arodbiedrība rosinājusi kultūras ministrei atbrīvot no darba LNO vadītāju Andreju Žagaru.

LNO ir publicējusi Iepirkuma uzraudzības mājaslapā noslēgtos līgumus atbilstoši likuma prasībām, norādot iepirkuma priekšmetus, termiņus un maksimālo līgumcenu. Saprātīgos apjomos veikti iepirkumi to līgumu ietvaros, kuros maksimālā līgumcena noteikta 19 999 latu trīs gadu laikā, piemēram, skrūvju, naglu un smilšpapīra iegādei šogad iztērēti 2400 latu, tējas, kafijas, cukura un ūdens vajadzībām šogad iztērēti 990 latu, auto ķīmijas (tehniskie šķīdumi, smērvielas, motoreļļas, kopšanas līdzekļi) iegādei 480 latu.

Vienlaicīgi Kultūras ministrija (KM) auditā vērsusi uzmanību uz iespējām ekonomēt līdzekļus, novēršot administrācijas darbinieku funkciju dublēšanos, kā arī novērst atsevišķu administrācijas darbinieku atalgojumu pieaugumu. Tāpat jāizstrādā efektīva komandējumu lietderības kontrole un jānodrošina nošķīrums starp māksliniecisko un administratīvo lēmumu pieņemšanu. Bez tam Valsts kontroles plānotā revīzija dos neatkarīgu un objektīvu vērtējumu par LNO vadības saimnieciskumu. „Esmu pārliecināta, ka LNO vadība izprot valsts ekonomisko situāciju un rēķinās ar tai piešķirto valsts dotāciju,” norāda S. Ēlerte.

„Jautājums par pašreizējā LNO direktora atcelšanu no amata nav aktuāls. A. Žagaram darba līgums beidzas decembrī. Saskaņā ar LNO likumu KM gada beigās būs jāizsludina konkurss uz LNO direktora vietu. Ja A. Žagars vēlēsies turpināt vadīt LNO, viņš varēs piedalīties konkursā. Protams, tiks izvērtēta arī visu pretendentu līdzšinējā darbība,” uzsver S. Ēlerte.