ZZS valdībā – laika jautājums

Neraugoties uz skaļo antioligarhijas kampaņu, kuras gaitā tika piesaukts Zaļo un zemnieku savienības pārstāvja Aivara Lemberga (Latvijai un Ventspilij) vārds, šī politiskā spēka atbalstītāju skaits nav būtiski mazinājies, un tas savienībai ļauj cerēt uz pietiekami labu startu ārkārtas vēlēšanās.

Lai arī, mainoties spēku samēriem, zaļzemnieki sākotnēji varot palikt ārpus nākamās koalīcijas, valdība nebūs ilgstoša, kas ZZS iekļaušanos koalīcijā padarot iespējamu arī otrajā kārtā.

Šādu scenāriju Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) pēc 11. Saeimas vēlēšanām prognozē polittehnologs Jurģis Liepnieks.

Vairākums ekspertu uzskata, ka nākamajā parlamentā primāri mēģinās sadarboties Vienotība un Zatlera reformu partija, taču pagaidām neiespējami prognozēt, cik mandātu katrs iegūs. J. Liepnieks akcentē, ka, viņaprāt, abas partijas nebūs spējīgas kopā iegūt 51 vietu, kas tām ļautu iztikt bez citu spēku piesaistes. «Šķiet, nākamajā parlamentā valdīs ļoti smalka matemātika. Ja 5% barjeru pārvarēs arī Aināra Šlesera politiskais spēks, tad situācija kļūs pavisam interesanta un iespējamie koalīcijas modeļi var būt arī negaidīti,» komentēja politologs. «Tāpat svarīgs būs Saskaņas centra un VL! TB/LNNK mandātu skaits – no tā būs atkarīgs partiju potenciāls dalībai koalīcijā.»

Eksperti atzīst, ka viens no lielākajiem ZZS trumpjiem vienmēr ir bijis noturīgs elektorāts, kā arī Ventspils mēra Aivara Lemberga personība, kurai vēsturiski bijis liels sabiedrības atbalsts virzībā uz Ministru prezidenta posteni. To, ka ZZS lieliski apzinās savas politikas pēctecību, apliecina arī savienības stratēģija, veidojot vēlēšanu sarakstus. Rīgā un Vidzemē ar pirmo numuru startē līdzšinējie nozaru ministri, t. i., vides ministrs Raimonds Vējonis un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Zemgalē — ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Arī J. Liepnieks uzsver, ka ZZS nav zaudējusi savu tradicionālo atbalstītāju, lai gan savienība tika ierauta oligarhijas apkarošanas kampaņā. «Pat, ja Zaļo un zemnieku savienība sākotnēji netiks aicināta veidot jauno valdību, tik pieredzējušai partijai nav no kā baidīties opozīcijā. Apjukums vai šķelšanās tai nedraud. Bet jauno partiju veidota valdība, kas, visticamāk, balstīsies uz 50 un dažām balsīm parlamentā, diez vai būs spējīga normāli un stabili strādāt ilgstošu laiku. Domāju, ka jau pēc pavisam īsa laika Zaļo un zemnieku savienībai atkal parādīsies izredzes strādāt valdībā,» rezumē polittehnologs.

***

Eksperta viedoklis

Jurģis LIEPNIEKS, polittehnologs:

– Šobrīd ir ļoti grūti prognozēt ZZS izredzes veidot nākamo valdību. Tas, ka ārkārtas vēlēšanās šis spēks pārvarēs

5% barjeru un uzrādīs labus rezultātus, ir gandrīz pašsaprotami, taču – vai savienība tiks aicināta strādāt koalīcijā... Es teiktu: piecdesmit pret piecdesmit. Visiem lielajiem politiskajiem spēkiem, kas darbojušies 10. Saeimā, šis būs lielu pārmaiņu un arī smalku kombināciju laiks. Situāciju, kas veidosies uzreiz pēc 11. Saeimas vēlēšanām, var saukt par smalkas matemātikas laiku, kad tiks rēķināts katrs mandāts parlamentā. Potenciālo koalīcijas modeļu tiešām var būt daudz.

***

ZZS LOKOMOTīves

Rīga Raimonds Vējonis

Vidzeme Jānis Dūklavs

Latgale Staņislavs Šķesters

Zemgale Augusts Brigmanis

Kurzeme

Dana Reizniece-Ozola

***

No 4000 zīmju programmas

Ekonomika, finanses un nodokļi

Konsekventi palielināt Latvijas lauku produkcijas starptautisko konkurētspēju, vienlaikus atbalstot bioloģisko saimniekošanu; ES līmenī panākt līdztiesīgu tiešo maksājumu sistēmu Latvijas zemniekiem; Latvijas novadus, pilsētas un apdzīvotas vietas savienot ar kvalitatīviem autoceļiem; nepieļaut nodokļu palielināšanu pārtikai, komunālajiem pakalpojumiem, transportam, grāmatām un medikamentiem.

Sociālā joma

Pieaugot inflācijai, palielināt pensijas un sociālos pabalstus; nodrošināt efektīvu bezmaksas neatliekamo palīdzību un kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību visos reģionos.

Nacionālie un politiskie jautājumi

Piešķirt pašvaldībām likumprojektu iesniegšanas tiesības; stiprināt latviešu valodas kā valsts valodas lomu un lietošanas kultūru visās publiskās darbības jomās.

Svarīgākais