Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Štokenbergs neiesaka Lato Lapsam izdot grāmatu par Strīķi

Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (Vienotība) portāla pietiek.com sadaļā devis norādījumu pētnieciskajam žurnālistam Lato Lapsam neizdot grāmatu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka pienākumu izpildītāju Jutu Strīķi.

L. Lapsa uzskata, ka tieslietu ministram ir daudz ciešākas korporatīvās saites ar KNAB, tāpēc Valsts policijas un Ģenerālprokuratūras vadībai viņš pauž bažas par telefonsarunu noklausīšanos.

2. augusta vakarā portāla pietiek.com rakstam Vienam Štokenberga kompanjonam jau kriminālprocess par līdzīgu izvairīšanos no nodokļiem kāda persona ar segvārdu Štokenbergs aktīvi rakstījusi komentārus. «(...)Es ieteiktu Lapsas kungam atteikties no domas rakstīt grāmatu par Jutu Strīķi. Tā būs pērkamas literatūras sarakstā,» raksta Štokenbergs.

Kā Neatkarīgajai apstiprināja tieslietu ministra preses sekretāre Inga Saleniece, šā komentāra autors tiešām ir ministrs. «Esmu komentējis pēdējo L. Lapsas kunga rakstu, jo tajā netika atspoguļotas manas nosūtītās atbildes uz uzdotajiem jautājumiem, tā vietā rakstā sākotnēji tika minēts, ka atbildes neesmu sniedzis, lai gan tās tika nosūtītas ļoti operatīvi. Nekad neesmu izvairījies sadarboties ar žurnālistiem un savas kompetences ietvaros un iespējami ātri esmu sniedzis atbildes uz uzdotajiem jautājumiem. Taču uzskatu, ka sadarbībai ir jābūt abpusējai un žurnālistiem jāatspoguļo vairāku pušu viedoklis, lai nodrošinātu objektivitāti. Tāpat nav izprotams, kāpēc epasta adresi, uz kuru man pats L. Lapsas kungs nosūtīja jautājumus, pēkšņi viņš uztver kā anonīmu. Es nekādā gadījumā nevēlos žurnālistiem norādīt, kādas tēmas savās publikācijās apskatīt vai neapskatīt, bet gan aicinu būt objektīviem, lai informācija netiktu atspoguļota vienpusēji un tendenciozi, ņemot vērā mediju lielo lomu demokrātiskās valstīs un sabiedrības lielo uzticību tiem,» pārliecināts ministrs.

Viņš tā arī nespēj paskaidrot, kāpēc ieteicis nerakstīt grāmatu par KNAB vadītāja pienākumu izpildītāju. «Esmu vērsies ar iesniegumiem tiesībsargājošās iestādēs] par to, ka Štokenberga kunga izteikums liecina par iespējamu pretlikumīgu manu telefonsarunu noklausīšanos vai nelikumīgu piekļūšanu manai korespondencei. Nezinu, vai šīs pretlikumīgās darbības veicis Štokenberga kungs pats vai arī šīs ziņas viņš ieguvis no citām personām. Valsts policijas priekšnieku esmu aicinājis sākt kriminālprocesu par šo faktu, jo nelikumīga noklausīšanās vai korespondences pārtveršana ir vienīgais veids, kā Štokenberga kungs varētu būt uzzinājis par šādas grāmatas tapšanu un tēmu – par to ir bijis lietas kursā tikai autoru loks,» atklāj L. Lapsa.

«Štokenberga ieteikums atteikties no šādas grāmatas rakstīšanas, manuprāt, var liecināt par daudz ciešākām pašreizējā tieslietu ministra un KNAB amatpersonu korporatīvajām saitēm, nekā tas varētu būt šķitis līdz šim,» pauž L. Lapsa.