Arī Dombrovskis traucies pie Sorosa

© Scanpix

Premjers Valdis Dombrovskis pagājušo ceturtdien Ņujorkā ticies ar starptautiskās finanšu oligarhijas spilgtāko pārstāvi miljardieri Džordžu Sorosu, kurš personīgi interesējies, kā mazināt Latvijas vietējo oligarhu varu.

Jāatgādina, ka 2009. gada septembrī uz Dž. Sorosa dzīvokli Ņujorkā devās arī toreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers. Lai arī tas viņam nenodrošināja pārvēlēšanu prezidenta amatā, pēc šīs vizītes V. Zatlers negaidīti saņēma spēcīgu politisko atbalstu no sorosiešu organizācijām. Līdz ar to ticama ir versija, ka V. Dombrovska pagājušās nedēļas vizītes pie Dž. Sorosa mērķis ir mēģinājums atgūt premjera partijai Vienotība starptautiskā finanšu oligarha labvēlību, kas kādu laiku tika atvēlēta V. Zatleram.

V. Dombrovskis ar Dž. Sorosu ticies pie ASV domnīcas Starptautisko attiecību padome (Council on Foreign Relations) apaļā galda. Domnīcas Starptautisko attiecību padome direktoru padomē Dž. Soross ir bijis dažādos laika periodos, un viņš ir izveidojis identiskas struktūras arī citur pasaulē – piemēram, viņa dibinātajā European Counsil on Foreign Relations dalībniece ir arī Vienotības pārstāve Sarmīte Ēlerte.

Minētajā pagājušās ceturtdienas pasākumā Ņujorkā V. Dombrovskis prezentējis paša sarakstīto grāmatu par krīzes pārvarēšanu. Zīmīgi – lai gan Ministru kabineta preses relīzēs visai sīki uzskaitītas personas, ar kurām ASV tikās V. Dombrovskis, tajās Dž. Sorosa vārds nav minēts. Arī grāmatas prezentācija Starptautisko attiecību padomē pieminēta tikai garāmejot.

V. Dombrovska preses sekretārs Mārtiņš Panke noliedza, ka premjers ar Dž. Sorosu būtu ticies divatā. Pēc viņa teiktā, Dž. Soross bijis tikai viens no trīsdesmit diskusijas dalībniekiem. Viņš noliedza arī to, ka premjers ar Dž. Sorosu kopā ēduši pusdienas. M. Panke skaidroja, ka abi apēduši vien domnīcā pasniegtās sviestmaizes: «Katrs paņēma savu sviestmaizīti un apsēdās pie galda.» Diskusijas ilgušas pusotru stundu. Dž. Soross uzdevis V. Dombrovskim tikai divus jautājumus – par radikālu izdevumu samazināšanu budžetā un par gaidāmajām vēlēšanām. To sakarā starptautiskās finanšu oligarhijas pārstāvis atklāti interesējies, kā mazināt vietējo oligarhu ietekmi Latvijā, tādējādi neslēpjoties apstiprinot viedokli par to, kāds ir viens no patiesajiem mērķiem pašreiz izsludinātajai «cīņai pret oligarhiem».

«Premjers sniedza savu prezentāciju. Viņš pastāstīja par Latvijas ekonomisko situāciju un iemesliem, kuri valsti noveda pie finanšu un ekonomiskās krīzes, un to, ko valdības darīja, lai cīnītos ar krīzes sekām; to, kāda ir pašreizējā situācija un kādas ir perspektīvas. Atsevišķas sarunas ar Sorosu nebija, bet Soross premjeram uzdeva jautājumus,» tā tikšanos atminējās M. Panke, kurš bija viens no tās dalībniekiem.

Vaicāts, vai premjers nelūdza Dž. Sorosam atbalstu gaidāmajās vēlēšanās, M. Panke skaidroja, ka tā neesot bijusi šā pasākuma tēma. Vaicāts, vai Dž. Soross deva kādas norādes premjeram, M. Panke atbildēja: «Nē, tā nevarētu teikt. Viņš tikai uzdeva divus jautājums. Vienu – par secinājumiem premjera grāmatā, proti, lai efektīvi pārvarētu finanšu krīzi, budžeta samazināšanas pasākumus visefektīvāk ieviest pašā krīzes sākumā – jo ātrāk samazināts budžets, jo lielāks efekts. Otrais jautājums, ko Soross uzdeva, bija par nākamo parlamentu. Kādas ir iespējas, ka oligarhu ietekme nākamajā parlamentā būtu mazāka. Premjers atbildēja, ka tas arī ir ārkārtas vēlēšanu mērķis, kādēļ Zatlers ir ierosinājis parlamenta atlaišanu. Premjers teica, ka, protams, ir svarīgi, lai vēlētāji šo iespēju izmantotu, un nākamais parlaments būs tāds, kurā šī ietekme būs mazāka, bet tas viss būs vēlētāju rokās.»

Pasākuma gaitā premjers uzdāvinājis Dž. Sorosam savu grāmatu How Latvia Came through the Financial Crises, turpretī Dž. Soross V. Dombrovskim neko neesot dāvinājis.

Svarīgākais