Dombrovskis domā, ka budžeta pieņemšanai balsu pietiks

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) ir pārliecināts, ka viņam Saeimā pietiks balsu nākamā gada budžeta pieņemšanai, jo sekas, ja budžets netiks pieņemts, Latvijai būtu ļoti smagas.

Ministru prezidents šodien intervijā telekanālam LNT uzsvēra, ka šodien valdībai pamatā ir jāpanāk vienošanās par nākamā gada budžetu, lai tālāk sāktu tā tehnisku izstrādi. Koalīcijai par budžetu ir jāvienojas, sacīja Dombrovskis.

Taujāts, vai budžeta dēļ varētu krist valdība, Dombrovskis atbildēja, ka "šādas spekulācijas" nevēlas izvērtēt.

Pēc premjera vārdiem, budžeta deficīta samazinājums par 500 miljoniem nākamgad tiks sasniegts, par 320 miljoniem latu samazinot izdevumus un par 180 miljoniem latu palielinot nodokļus. Tostarp gaidāmas izmaiņas nekustamā īpašuma nodokļa jomā: tiks atjaunota 1,5% likme par zemi, ieviesta 3% likme par neapstrādātu zemi, bet attiecībā uz nodokli dzīvojamām platībām ir divas versijas - ieviest proporcionālo vai progresīvo likmi, par ko valdībai būs jāvienojas.

Savukārt progresīvais iedzīvotāju ienākumu nodoklis pašlaik neesot valdības dienas kārtībā. Pēc premjera vārdiem, šī ir ļoti jūtīga tēma, un viņš neesot pārliecināts, ka tagad to vajadzētu ieviest, jo progresīvais ienākumu nodoklis varētu vairot ēnu ekonomiku un samazināt nodokļu ieņēmumus.

Sociālā budžeta samazinājums tiek saglabāts 40 miljonu latu līmenī, un papildus samazinājumi nav plānoti, intervijā Latvijas Radio piebilda premjers.

Līdz ar šiem izdevumu samazinājumiem un nodokļu izmaiņām Latvija virzīsies uz straujāku budžeta deficīta samazinājumu, kas varētu būt nevis solītie 8,5%, bet gan 7,5%.

Lūgts skaidrot, kur valdība varētu atrast vēl 500 miljonu latu ietaupījumu, kas starptautiskajiem aizdevējiem solīts uz 2011.gadu, Dombrovskis nebija gatavs šo jautājumu analizēt, jo aiznākamā gada budžeta aprises pagaidām vēl esot ļoti neskaidras.

Premjers gan atzina, ka 2011.gada budžetā kaut kādi samazinājumi varētu būt jāveic, taču to apmērs lielā mērā būšot atkarīgs no budžeta pildīšanās.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais