Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Zatlera prezidentūrā mēbeles ieguvušas slepenību

Vērienīgā Jūrmalas rezidences izrādīšana žurnālistiem pēdējā Valda Zaltera prezidentūras dienā bijis pārdomāts triks. Ar to amatā nepārvēlētais prezidents vēlējies kliedēt bažas par dārgā aprīkojuma un mēbeļu iegādi, kas, nonākot apartamentos, pēkšņi saturēja valsts noslēpumu.

Intervijā Neatkarīgajai uz grezno V. Zatlera dzīvesveidu norādīja zemnieks un politikas konsultants Gundars Bērziņš. «Visus šos četrus gadus Zatleru pāris bija aizņemts ar savu personisko lietu kārtošanu. Visi jau sen aizmirsuši, ka prezidentūras sākumā viņi bija izdomājuši, ka pēc prezidentūras valstij viņiem jāpērk māja, nevis dzīvoklis. Pat zemes gabalu jau bija pieskatījuši. Tad viņi pa kluso nopirka divus Mercedes, piecus jaunus BMW, ap diviem miljoniem latu ieguldīja Jūrmalas rezidencē, nopirka dīvānu par 40 000 latu un to visu pēc tam noslepenoja. Četrus prezidentūras gadus viņi izmantoja savu vajadzību apmierināšanai,» teica G. Bērziņš.

Vērienīgu izšķērdību konstatējusi Valsts kontrole. Tā Valsts prezidenta kancelejai norādījusi uz šo faktu, kad, iegādājoties mēbeļu komplektu par aptuveni 44 000 latu, 2009. gadā kanceleja radoši interpretējusi likuma normas, panākot, ka tiek noslepenota gan telpa, kurā šīs mēbeles atrodas, gan pie reizes arī paši priekšmeti, ziņo pietiek.com.

Saskaņā ar pietiek.com rīcībā esošajiem dokumentiem Valsts kontrole, veicot revīziju par finanšu izlietojumu Valsts prezidenta kancelejā, atklājusi, ka Jūrmalas rezidences iekārtošanai bez iepirkuma procedūras iegādātas nekur līdz šim neminētas mēbeles kopumā par vairāk nekā 40 000 latu.

Vairāki avoti apstiprinājuši informāciju par ekskluzīvu mēbeļu komplektu, kas sastāv no pieciem ar sarkanu audumu pārvilktiem mīksto mēbeļu priekšmetiem – trīsvietīga dīvāna, diviem klubkrēsliem, pāris pufiem, kā arī galdiņa un etažeres. Mēbeļu komplekta kopējā cena pārsniegusi 40 000 latu. Zināms, ka sarkanais dīvāniņš vien maksājis vairāk nekā 7000 latu.

Visticamāk, lai izvairītos no skandāla par neadekvātiem tēriņiem, izdomāts ekskluzīvās mēbeles noslepenot kopā ar telpu, kurā tās atradās. Izmantots fakts, ka ar dārgajām mēbelēm iekārtota tā dēvētā sarunu telpa – kabinets, kurā prezidentam, uzturoties Jūrmalas rezidencē, notiek slepenas sarunas ar ārvalstu un pašmāju amatpersonām. Tāpēc telpa noformēta kā komandpunkts, pasludinot, ka vairāk nekā 7000 latu vērtais dīvāns kopā ar klubkrēsliem un kāju pufiem ir valsts noslēpuma objektu klasificētajā sarakstā.

Šīs mēbeles iegādātas 2009. gada sākumā un atrodas Jūrmalas rezidencē. Tomēr ne žurnālistiem un TV kamerām, kam savas prezidentūras laikā dārgi iekārtoto Jūrmalas rezidenci pēdējā darba dienā, atrodoties amatā, izrādīja V. Zatlers, ne plašākai sabiedrībai šīs mēbeles nav izdevies aplūkot vai pat uzzināt par to eksistenci.

Kā Neatkarīgajai pastāstīja prezidenta Andra Bērziņa preses sekretāre Līga Krapāne, A. Bērziņš vispār nav plānojis pārcelties uz dzīvošanu Jūrmalā. Tieši ar nevēlēšanos izmantot V. Zatlera laikā iegādātos luksusa priekšmetus un uzņemties atbildību par šiem tēriņiem esot skaidrojams A. Bērziņa lēmums Jūrmalas rezidenci neizmantot.