Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Zaļā partija negrasās atšķelties no ZZS

Pretēji publiskajā telpā izskanējušām baumām par iespējamo Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) veidojošo partiju šķelšanos, tās vadība šo informāciju noliedz.

Partija medijiem skaidro: «Lai nebūtu jābaksta ar pirkstu ūdenī un jādomā, kam taisnība, mēs atkārtoti paziņojam, ka satraukumam nav pamata un zaļie nav šķeltnieki! Ar ZZS mums ir daudzi darbi kopā sākti, un tos tā vienkārši pamest nemaz nevarētu un arī nevēlamies – piemēram, zaļā enerģētika kopā ar lauksaimniekiem, zaļais lauku tūrisms un daudzi citi projekti. Turklāt mūsu zaļais ministrs Raimonds Vējonis, kurš tagad ir atbildīgs arī par pašvaldībām, nemaz nevarētu nākotnē pienācīgi strādāt, nesadarbojoties ar pašvaldību cilvēkiem, kur liela daļa ir no ZZS.»

Arī Ingmārs Līdaka, ZZS frakcijas priekšsēdētāja vietnieks un Latvijas Zaļās partijas biedrs kopš 1995. gada, noliedz baumas par šķeltniecību un atbild: «Neceriet! Galu galā nosaukumā Zaļo un zemnieku savienība vārds Zaļo ir pirmais. Kaut zaļie pat neapspriež saplūšanu vienotā partijā ar zemnieku savienību, netiek apspriesta arī doma par izstāšanos no ZZS. Sadarbība ar Latvijas Zemnieku savienību, partiju Latvijai un Ventspilij un nu jau arī Liepājas partiju ir bijusi gana produktīva un konstruktīva, lai pat nedomātu par tās pārtraukšanu. Tiesa, vienmēr esmu iestājies un iestāšos par Zaļās partijas kā patstāvīga politiskā spēka atpazīstamības, ideoloģiskās neatkarības un identitātes stiprināšanu. Partneri ZZS vienmēr ir respektējuši Zaļās partijas īpašo viedokli atsevišķos jautājumos, piemēram, par prezidenta ievēlēšanas kārtību un pilnvarām – un tikai savstarpējā tolerance ir nodrošinājusi līdzšinējos partiju apvienības panākumus.»

Aizvadītajā nedēļā izskanēja pieņēmums par it kā politikas kuluāros pāris mēnešus ilgām notikušām sarunām, kurās intensīvi apspriesta iespēja, ka apvienībā ietilpstošā Latvijas Zaļā partija varētu Saeimas ārkārtas vēlēšanās startēt atsevišķi no Latvijas Zemnieku savienības un Latvijai un Ventspilij. Tāpat izskanējušas arī spekulācijas, ka zaļie varētu atšķelties jau pēc ārkārtas vēlēšanām. I. Līdaka norāda: «Zaļās partijas ir vairākumā Eiropas valstu, un arī Latvijas Zaļajai partijai ir jau vairāk nekā 20 gadu vēsture. Tas ir likumsakarīgi, ka veiksmīga sadarbība izveidojusies ar visstabilāko un pieredzējušāko Latvijas partiju – Latvijas Zemnieku savienību. Spēks ir vienotībā un savstarpējā sapratnē, nevis intrigās, ko piedēvē politiskie konkurenti.