Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

ZZS reitingos apsteidz Vienotību

© nra.lv

Jaunākie partiju reitingi liecina, ka līdera pozīcijas nemainīgi saglabā Saskaņas centrs (SC), taču aiz tā seko Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kas ilgstoši ir bijusi tikai aiz tagadējās trešās vietas ieguvējas Vienotības.

Politologs Filips Rajevskis prognozē, ka līdz vēlēšanām vēl ir iespējamas izmaiņas reitingos.

«Tās visas izmaiņas ir statistiskās kļūdas ietvaros, ja runā par ZZS un Vienotību, kam no laika gala ir bijuši augsti reitingi. Šajos mēnešos līdz vēlēšanām būs dinamika un reitingi arī mainīsies. To pierāda fakts, ka 46 procenti sabiedrības nav izlēmuši, par ko balsot. Jautājums, kurš paņems šos vēlētājus, jo liels potenciāls ir visiem. Šie izejas skaitļi partijām pirms vēlēšanu kampaņas ir ļoti augsti,» Neatkarīgajai stāsta F. Rajevskis.

Reitingi liecina, ka pilnīgi nebūtībā aizgājusi Tautas partijas (TP) un Latvijas pirmās partijas/Latvijas ceļa veidotā Par labu Latviju. «TP bija ļoti spēcīga reģionālā struktūra. Vienīgais, kas var kvalificēties uz šo elektorātu, ir ZZS, kam arī ir spēcīga struktūra un plaša pārstāvniecība ārpus Rīgas, pilsētām. Kaut kādā mērā nacionālā apvienība varētu iegūt, jo TP bija arī nacionāli konservatīvais gals, un varbūt kaut ko nedaudz iegūs Vienotība un Zatlers, taču domāju, ka tie nebūs lielākie ieguvēji,» prognozē politologs.

Reitingos salīdzinoši lielu izrāvienu piedzīvojusi Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā (PCTVL), ko var skaidrot ar nacionālās apvienības augsto reitingu. «Kad vienā radikālā galā ir ļoti aktīva dzīvība, neizbēgami kaut kam ir jārodas otrā pusē. Tur ir divi varianti – vai nu PCTVL nāks atjauninātā veidā ar jaunām sejām un stājas pretī nacionālajai apvienībai, vai arī SC radikalizējas. Tādas nišas tukšas vienkārši nestāv,» piebilst F. Rajevskis.