Lembergs: Andrim Bērziņam nav šķēršļu nolikt kādus jautājumus malā un lemt pēc būtības

© Kaspars Krafts, f64

„Es to vērtēju ļoti pozitīvi – Andrim Bērziņam nav šķēršļu nolikt kādus jautājumus malā un lemt pēc būtības, lai viņš varētu strādāt maksimāli efektīvi un kompetenti. Tad viss ir kārtībā,” atbildot uz jautājumu, kā vērtē jaunā prezidenta lēmumu par padomnieku nacionālās drošības jautājumos uzaicināt Jāni Maizīti, sacīja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

„Es domāju, ka padomnieku izvēle tikai norāda, ka prezidents Bērziņš no to cilvēku loka, kas ir pieejami Latvijā, izvēlas pēc iespējas spēcīgāku padomnieku komandu. Cik veiksmīga vai neveiksmīga tā būs, rādīs laiks. Domāju, ka Maizītis, ņemot vērā viņa 10 gadu darbības termiņu ģenerālprokurora amatā un ņemot vērā ar likumu noteiktās ģenerālprokurora funkcijas, vienu lielu sadaļu no drošības jautājumiem pārzina. Bet lielu daļu arī nezina, jo nacionālas drošības jautājumus var skatīt plašāk un šaurāk,” norādīja Lembergs.

„Manuprāt, nacionālās drošības jautājums Nr. 1 ir enerģētika. Tā es uzskatu. Jo, ja mājās ziemā ir auksti, tad patronas jūs nesasildīs, un atomkodolgalviņa pagalmā arī nesildīs. Grūti pateikt, kā Andris Bērziņš šos nacionālās drošības jautājumus dalīs pa virzieniem, bet skaidrs, ka J. Maizītim ir zināma daļa jautājumu, un tā nav sliktākā izvēle. Ja man jautātu, ko es ņemtu, būtu ilgi jādomā, jo tik kompetentu cilvēku šādos jautājumos nav, jo nacionālās drošības jautājumi ir jāsadala. Man vakar bija intervija, kurā man jautāja, kāda būtu sadarbība ar Zatleru Saeimā. Atbilde ir vienkārša – ja kāda programma ir virzīta uz Latvijas iedzīvotāju labklājības paaugstināšanu, tad esmu gatavs sadarboties ar pašu velnu. Te ir tas pats. Ja tu vari kompetentāks, tad kāda nozīme, no kuras partijas?” retoriski vaicāja Lembergs.

Lembergs arī uzsvēra, ka jaunais prezidents Andris Bērziņš ļoti atšķiras izejas pozīcijās no Zatlera. „Viņš ir bijis Valmieras rajona vadītājs, lai gan tas bija sen, tomēr par vadītāju viņš ir strādājis. Viņam ir politiskā darba pieredze: gan kā augstākās padomes deputātam pirms 20 gadiem, gan arī tagad. Viņš ir izgājis vairākus vēlēšanu ciklus, startējot kā deputāta kandidāts, piemēram, Rīgas pašvaldību vēlēšanās, kur netika ievēlēts, tātad viņam ir pazīstams neievēlēšanas rūgtums atšķirībā no Zatlera, kuram (pareizāk – viņa sievai) varbūtība, ka netiks ievēlēts, bija tāda traģēdija, ka vajadzēja atlaist parlamentu – 10. Saeimu par 9. Saeimas nepareizām darbībām,” izteicās Lembergs.

„Protams, neapšaubāmi, bankas vadītājam, un šajā amatā Bērziņš ir ilgu laiku strādājis, veidojas plaša informācija un analītiskais materiāls, un pieredze par Latvijas tautsaimniecību, jo viņš ir strādājis Latvijā. Prezidentam arī ir pienākums un tiesības pieņemt būtiskus lēmumus par ļoti lielām summām, pat miljoniem. Arī izsniedzot kredītus, pastāv varbūtība, ka tos neatmaksās, tā ir ļoti liela atbildība. Bet tu nevari nepieņemt lēmumu – tam ir jābūt, pozitīvam vai negatīvam. Lai nav tā, kā Ēlertei, kura ir pieradusi pieņemt lēmumus par avīžu ievadrakstiem un virsrakstiem, kas ir pilnīgi citādāk nekā pieņemt lēmumus par miljoniem, kur pēc tam var nākties atbildēt par kļūdām,” pauda pašvaldības vadītājs.

Lembergs arī norādīja, ka tas, kā jaunais prezidents izmantos savu pieredzi un zināšanas, to redzēsim tikai un vienīgi praksē. „Kā izturēs pārbaudījumu ar varu, slavu. Ne visiem ir dots šo pārbaudījumu/eksāmenu kārtot, bet no tiem, kuriem ir, ne visi to nokārto. Vai viņš šo eksāmenu noliks, to mēs redzēsim,” pauda Lembergs.

Svarīgākais