Tiesā lūdz atcelt tautas nobalsošanu par Saeimas atlaišanu

Jurists Voldemārs Burģis Administratīvajā rajona tiesā Rīgā iesniedzis pieteikumu atcelt Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmumu par tautas nobalsošanas izsludināšanu par 10.Saeimas atlaišanu, liecina Voldemāra Burģa izplatītais paziņojums presei.

"Uzskatu, ka tautas nobalsošanas izsludināšana ir prettiesiska, jo Satversmes 50.pants paredz - ja tautas nobalsošanā vairāk nekā puse no nodotām balsīm izsakās pret Saeimas atlaišanu, tad Valsts Prezidents uzskatāms par atlaistu un Saeima ievēlē jaunu Valsts Prezidentu uz atlaistā Prezidenta atlikušo pilnvaru laiku," teikts izplatītajā paziņojumā.

Tā kā Valsts prezidenta pilnvaras būs beigušās, tad Satversmes 50.pantā noteikto tautas nobalsošanas rezultātu nav iespējams realizēt. "Uzskatu, ka ir prettiesiski rīkot nobalsošanu, kurā nav iespējams sasniegt Satversmē skaidri noteikto nobalsošanas rezultātu. Manas pilsoņa - vēlētāja tiesības, rīkojot prettiesisku referendumu, ir pārkāptas, tāpēc esmu vērsies tiesā ar lūgumu atcelt CVK 30.maija lēmumu nr.10 ar kuru tiek izsludināta tautas nobalsošana par Saeimas atlaišanu," norāda V. Burģis.

CVK vadītājs Arnis Cimdars šo notikumu pavērsienu nra.lv vēl nevarēja komentēt, jo viņš vēl nebija iepazinies ar V. Burģa iesniegumu.

1978. gadā dzimušais Voldemārs Burģis 2009. gadā no "Tautas partijas" saraksta startēja Rīgas domes vēlēšanās. Burģis nra.lv aplecināja, ka viņš ir "Tautas partijas" biedrs.

Tiesas pārstāve Gundega Bukaņina aģentūrai BNS pastāstīja, ka Burģis iesniedzis pieteikumu par Centrālas vēlēšanu komisijas 30.maija lēmuma par tautas nobalsošanas izsludināšanu atcelšanu. Viņš lūdz tiesu atcelt šo lēmumu un apturēt lēmuma darbību.

Pieteikums saņemts ceturtdien, un tagad tiesai septiņu dienu laikā jāizlemj par lietas tālāku virzību. Iespējamie varianti ir šādi ‒ lietas ierosināšana, atteikšanās lietu ierosināt vai pieteikumu atstāt bez virzības trūkumu novēršanai.

Ja lieta tiks ierosināta, pagaidām nav zināms, vai to izskatītu paātrinātā procesā vai parastā kārtībā, kas noteikti būtu daudz ilgāk. Par to tiesa tad lemtu, norādīja Bukaņina.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais