Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Zatlers neatsakās no pagaidu mājokļa

© f64

Nākamnedēļ atkārtosies tāds pats scenārijs kā pirms četriem gadiem – līdz ar prezidentūras beigām Valsts prezidentam nebūs garantētā mājokļa, jo vilcināšanās dēļ vēl nav saņemts Finanšu ministrijas (FM) pārstāvju deleģējums, kas piedalīsies mājokļa meklēšanas komisijā.

Atšķirībā no 2007. gada, kad bija zināms, kurā vietā būs eksprezidentes mājoklis, šogad nav skaidrs, kur tas atradīsies, taču tas nenozīmē, ka nepārvēlētajam prezidentam nebūs kur dzīvot.

Lai arī nevienā Valda Zatlera amatpersonas deklarācijā nav norādīts, ka viņam piederētu kāds īpašums, uz viņa sievas Lilitas vārda ir reģistrēts plašs mājoklis Brīvības ielā Rīgā, netālu no Vidzemes tirgus. Tieši tur viņš dzīvoja pirms prezidentūras. V. Zatlers uzskata, ka Ministru kabineta apstiprinātā summa 1200 latu mēnesī par pagaidu dzīves vietas nodrošināšanu eksprezidentam ir nesamērojami liela. Lai taupītu valsts naudu, viņš lūgs nodrošināt nelielu pagaidu dzīvokli. Kā no nekustamā īpašuma tirgus speciālistiem noskaidroja Neatkarīgā, par 1000 līdz 1200 latiem mēnesī var īrēt 150 līdz 200 kvadrātmetru lielu mājokli Vecrīgā vai Klusajā centrā.

«Ņemot vērā, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers kā bijušais prezidents turpinās pildīt virkni sabiedrisko pienākumu – parasti bijušās valsts pirmās amatpersonas tiek aicinātas gan lasīt lekcijas, tikties ar NVO, studentiem, skolēniem, gan arī atbalstīt dažādus sabiedriskus projektus un kustības jeb patronāžas –, šīs telpas tiks arī izmantotas darba vajadzībām,» norāda prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa. Viņa piebilst: «Lai taupītu valsts budžeta naudu, jau 2007. gadā Jūrmalas rezidences remontdarbu laikā Valsts prezidents atteicās no piedāvātās pagaidu īres vietas un dzīvoja rezidencē tās remonta laikā, tādējādi ietaupot valsts naudu, kas tiktu tērēta papildu telpu īrei.»

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNI) valdes loceklis Agris Balodis stāsta, ka līdz šim nav notikušas nekādas sēdes par prezidenta dzīvokļa meklēšanu. «Tikai pagājušajā nedēļā tika publicēti Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka kārtību, kā jānotiek prezidenta mājokļa atlasei. Mēs no savas puses esam izvirzījuši pārstāvjus, taču pagaidām neviena sēde nav notikusi.»

To apstiprina arī I. Rassa un norāda uz FM rīcību. «Visi atlases dalībnieki vēl nav nozīmējuši savus pārstāvjus dalībai šajā komisijā, to vidū ir arī FM,» komentē prezidenta pārstāve. FM uzticēsies VNI un savu pārstāvi komisijai nevirzīs.

Neatkarīgā rakstīja, ka darbs pie V. Zatlera mājokļa atlases sākās 2009. gada 10. jūnijā, kad tika izveidota komisija, lai atrastu atbilstošu dzīvokli, kas piešķirams lietošanā Valsts prezidentam pēc tā pilnvaru termiņa beigām. Taču līdz ar nepieciešamību samazināt valsts budžeta izdevumus jautājuma izskatīšana par dzīvokļa iegādi eksprezidentam pēc Rīgas pils lūguma tika atlikta un konkursa dzīvokļa izvēlei nolikums ar kritērijiem tā arī netika apstiprināts. Tolaik bija saņemti 15 iespējamie piedāvājumi par attiecīga mājokļa iegādi Vecrīgā.

Sākotnējās minimālās prezidenta kancelejas izvirzītās pamatprasības bija, lai dzīvoklis būtu līdzvērtīgs atjaunotās Latvijas bijušajiem valsts prezidentiem piešķirtajiem dzīvokļiem – Guntim Ulmanim un Vairai Vīķei-Freibergai lietošanā nodoto dzīvokļu Brīvības ielā 38 platība attiecīgi ir 236,7 un 236,3 kvadrātmetri.