Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Zatlers ziedu vietā izvēlas laukakmeņus

© Toms Kalniņš, Valsts Prezidenta kanceleja

Četras dienas pirms prezidentūras beigām Valsts prezidents Valdis Zatlers nolēmis rīkot savdabīgu akciju – pateicību tautai. Pirms četriem gadiem bija līdzīga iniciatīva – pateikties prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai, izveidojot ziedu paklāju Turaidā, taču tolaik tā nāca no tautas.

V. Zatlers nolēmis tradicionālās prezidenta atvadu pieņemšanas vietā 3. jūlija vakarā Likteņdārzā Koknesē rīkot pasākumu Tas vārds, kam spēks. Vēlmi piedalīties pauduši daudzi Latvijas dziedātāji, aktieri, radošie darbinieki, kas ir sajutuši pārmaiņu iespējas valstī un vēlas tās atbalstīt, taču viņu vārdi pagaidām netiek atklāti.

«Tā ir nepārprotama kampaņa, katrs kampaņo, kā māk,» uzskata sabiedrisko attiecību speciālists Mārcis Bendiks.

«Valsts prezidents kā Likteņdārza patrons aicina iedzīvotājus aktīvi atbalstīt dārza izveidi, uz pasākumu atvedot līdzi laukakmeni amfiteātra izveidei. Ar līdzatvesto akmeni katrs varēs piedalīties simboliskā balsojumā par Latvijas nākotni,» teikts prezidenta kancelejas paziņojumā.

Eiropas Parlamenta deputāts Alfrēds Rubiks uzskata, ka «priekš pieauguša cilvēka tas izskatās muļķīgi».

«Prezidents varētu beigt spēlēt paslēpes un atklāti pateikt savus nodomus. Intuitīvi jūtu, ka viņš taisās dibināt partiju. Viens ir reklāmiskais aspekts, bet otrs – gribētos dzirdēt idejas, programmatiskus uzstādījumus. To pagaidām pietrūkst,» Neatkarīgajai stāsta sabiedrisko attiecību speciālists Kaspars Rolšteins.

Atvadu pasākumu M. Bendiks raksturo kā priekšvēlēšanu aktivitāti. «Zatlers piedalīsies dažādās aktivitātēs līdz pēdējam brīdim, un tas ir normāli. Tas, ko viņš izdarījis, ir kaķa ņaudieni – nav tik bezgaumīgi kā Solvitas Āboltiņas piedalīšanās bārbiju veikala atklāšanā,» pārliecināts ir M. Bendiks.

Kritiku V. Zatlers izpelnās par to, ka saņems virkni privilēģiju, kas pienākas prezidentam pēc pilnvaru termiņa beigām, bet, iespējams, iesaistīsies politikā. «Tas saturiski ir pretrunā ar visu ideju par bijušā prezidenta nodrošinājumu. Tajā brīdī, kad saņem visus nodrošinājumus, bijušajam prezidentam jādzīvo mierīgi. Atgriešanās aktīvajā politikā, kā to izdarīja Guntis Ulmanis, ir pretrunā ar šo loģiku. Vēl esot amatā, Zatlers dod mājienus, ka turpinās darboties politikā – varbūt cer atgriezties prezidenta amatā, bet pa vidam saņemt 1200 latu par dzīvošanu savā dzīvoklī? Tomēr tas nav nekas sevišķs Latvijas apstākļos,» secina M. Bendiks.

Savukārt K. Rolšteins cer, ka ar pasākumu Tas vārds, kam spēks V. Zatlers pateiks ko konkrētu: «Neviens jau negaida, ka viņš ies prom. Bet [Valda Zatlera] piedāvājumam jābūt idejiskam, pretējā gadījumā būs liela vilšanās, ja tas būs skaistumkonkurss.