Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Deputāts: KNAB nav vēlmes pārbaudīt Kampara deklarāciju

Prokuratūra un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atteikušies sākt kriminālprocesu par ekonomikas ministra Arta Kampara (Vienotība) iespējamām prettiesiskām darbībām, kas saistītas ar viņa amatpersonas deklarācijā norādītajiem datiem.

10. Saeimas Saskaņas centra (SC) frakcijas deputāts Aleksandrs Sakovskis uzskata, ka šādā veidā tiesībsargājošās iestādes apzināti vilcinās lietas izmeklēšanā.

Maija sākumā A. Sakovskis vērsās pie KNAB priekšnieka Normunda Vilnīša un ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera, lūdzot pārbaudīt A. Kampara amatpersonas deklarāciju, kā arī faktus par Ekonomikas ministrijas pārraudzīto iestāžu un uzņēmumu slēgtajiem līgumiem ar firmām, kas veidojušas apvienības Vienotība priekšvēlēšanu kampaņu.

«Prokuratūra manu vēstuli pārsūtīja KNAB, savukārt [KNAB priekšnieka vietniece Juta] Strīķe raksta, ka tajā [iesniegumā] norādīto informāciju ir iespējams pārbaudīt bez kriminālprocesa, veicot resorisko pārbaudi. Šī rīcība uzskatāmi parāda, ka nevienam nav īpašas vēlmes nodarboties ar šo jautājumu un pārbaudīt A. Kampara darbību,» Neatkarīgajai stāsta A. Sakovskis. Viņš ir pārliecināts, ka tiesībsargājošās iestādes nevēlas aktualizēt jautājumu par A. Kampara deklarāciju un viņa vadītās ministrijas noslēgtajiem līgumiem, tādā veidā izdabājot valdībai: «Viņiem nav izdevīgi šūpot valdību. Kampars ir viens no ministriem, kuru ļoti aizstāv, tāpēc šī pārbaude nenotiek ātri.»

SC deputāts iepriekš norādīja, ka Vienotības pārstāvja A. Kampara vadītās ministrijas padotībā esošā Centrālā statistikas pārvalde un a/s Latvenergo, kur ministrija ir kapitāla daļu turētāja, slēgusi līgumus par ievērojamām summām ar tām pašām firmām, kas cieši sadarbojušās ar Vienotību priekšvēlēšanu kampaņas gaitā – ar SIA GfK Custom Research Baltic un SIA McCann Erickson Riga. Tas rada aizdomas, ka valsts pasūtījumi tiek izmantoti partijas reklāmas kampaņas veidotāju atalgošanai, norāda deputāts. Ņemot vērā, ka A. Kampara vadītās ministrijas pakļautībā ir 13 iestāžu, Saeimas deputāts rosinājis veikt iekšējo auditu un revīziju, lai pārliecinātos, vai arī tajās nav notikuši pretlikumīgi darījumi, lobējot apvienībai Vienotība izdevīgus partnerus. Iesniegumā A. Sakovskis aicināja arī pārbaudīt ekonomikas ministra deklarācijā minēto par viņam piederošās SIA Ronis darījumiem, kur esot saskatāmas koruptīvu darījumu slēpšanas un naudas legalizācijas pazīmes.