Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Veidojas nākamā prezidenta komanda

© f64

Nedēļu pēc Andra Bērziņa ievēlēšanas Valsts prezidenta amatā kuluāros tika spriests par trim iespējamām kandidatūrām, kuras varētu turpmākos četrus gadus vadīt prezidenta kanceleju.

Kā Neatkarīgā rakstīja, piepildījās ticamākā versija – Andris Bērziņš nolēmis Rīgas pils atslēgu uzraudzīšanu uzticēt 9. Saeimas priekšsēdētājam un 10. Saeimas priekšsēdētājas biedram Gundaram Daudzem.

«Jaunievēlētais Valsts prezidents atzinīgi vērtē G. Daudzes pieredzi, vadot 9. Saeimas darbu, kas būtu ļoti noderīga, strādājot Valsts prezidenta kancelejā. Pozitīvi tiek vērtēts arī tas, ka G. Daudze arī agrāk ir ieņēmis vadošus amatus un uzkrājis pieredzi parlamentārajā darbā,» jaunievēlētā valsts vadītāja viedokli pauž viņa sekretāre Karīna Rāviņa-Vimba.

Par komandas veidošanu A. Bērziņš konsultējas ar cilvēkiem, kuri vairs neesot aktīvajā politikā. «Partijas piederība šeit nevar palīdzēt. Tie ir cilvēki, kas sevi jau ir parādījuši,» norāda A. Bērziņš.

Savukārt prezidenta kancelejas vadītāja vietnieks arī turpmāk būs Ēriks Ozols, tādējādi nodrošinot kancelejas administratīvā darba pēctecību. Zīmīgi, ka Ē. Ozols un G. Daudze savulaik bijuši studiju biedri Medicīnas institūtā.

«Domāju, ka pieredze, ko esmu guvis kā Saeimas priekšsēdētājs, ir īpaši svarīga šobrīd, kad valstī izveidojusies bezprecedenta situācija un Valsts prezidentam var rasties nepieciešamība sasaukt Saeimas sēdes un noteikt to dienaskārtību. Tāpat noderīga būs arī mana starptautiskā darba pieredze, kas iegūta, pildot Saeimas priekšsēdētāja un priekšsēdētājas biedra amatu. Savulaik biju Ventspils slimnīcas galvenais ārsts un vadīju 500 cilvēku kolektīvu. Domāju, ka arī šī administratīvā darba pieredze noteikti būs noderīga, pildot prezidenta kancelejas vadītāja pienākumus,» norāda G. Daudze.

Viņa biogrāfijā teikts, ka no tēva iemācījies mērķtiecību, stratēģisko domāšanu un nebaidīties atklāti paust savu viedokli, pat ja tas nesaskan ar vairākuma domām. Savukārt no mātes pārņemta apdomība un sadzīves diplomātija, jo reizēm tomēr labāk ir ieturēt pauzi, paklusēt.

Pēc studiju beigām G. Daudzi nosūtīja darbā uz Ventspils slimnīcu, kur viņš sāka strādāt anestezioloģijas un intensīvās terapijas nodaļā par ārstu anesteziologu–reanimatologu. Līdz pat šai dienai viņš nedēļu nogalēs turpina dežurēt slimnīcā un sola atvēlēt laiku ārsta kvalifikācijas saglabāšanai arī prezidenta kancelejas vadītāja amatā.

V. Zatlera kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs, visticamāk, pēc 7. jūlija, kad prezidentūra nonāks A. Bērziņa rokās, darbu turpinās kādā no diplomātiskajām pārstāvniecībām, kas saistītas ar aizsardzību un drošības jautājumiem.

A. Bērziņš ārpolitikas jautājumos par padomnieku aicinājis esošā prezidenta padomnieku Andri Pelšu, kas ir piekritis šim piedāvājumam.

Pagaidām nav zināms pārējais komandas sastāvs, taču atzinīgus vārdus Rīgas pilī teic par juridisko padomnieci Inesi Lībiņu-Egner, nacionālās drošības padomes padomnieku Raimondu Rožkalnu, kā arī vēstures un mazākumtautību padomnieku Antoniju Zundu. Šie darbinieki, visticamāk, darbu prezidenta komandā turpinās.