Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Baņķiera Belokoņa padotie izsludināti starptautiskajā meklēšanā

Interpol starptautiskajā meklēšanā izsludinātas trīs baņķierim Valerijam Belokoņam tuvu stāvošas personas. Viņus par iespējamām finanšu mahinācijām vēlas atrast Kirgizstānā, kur jau gadu tiek izmeklētas iespējami noziegumi, kas saistīti ar bijušā Kirgizstānas prezidenta ģimenes cilvēkiem, ziņo TV3 raidījums "Nekā Personīga".

INTERPOL datu bāzē atrodamas ziņas par astoņiem cilvēkiem no Latvijas, kas izsludināti starptautiskajā meklēšanā. Trīs no viņiem saistīti ar Valērija Belokoņa banku Kirgizstānā. Tie ir Anita Lase, Jevgeņijs Verbickis un Jurijs Kačnovs.

Kā teikts INTERPOL ziņojumos – Kirgizstānas galvaspilsētas Biškekas tiesa Lasi, Verbicki un Kačnovu vaino nelikumīgi iegūtas naudas legalizācijā, starptautiskā un organizētā noziedzībā. Ziņojumā lūgts - ja kādam ir informācija par šo cilvēku atrašanās vietu, ziņot vietējai policijai.

Prasība šos cilvēkus izdod ir mīklaina, jo Latvijā par to neviens plašāku skaidrojumu nesniedz. Tāpat arī vietējā Latvijas vēstniecība par sākto starptautisko meklēšanu nav lietas kursā.

Latvijas Ģenerālprokuratūrā atklāj, ka neviens dokuments, kas lūgtu kādu Latvijas pilsoni izdot Kirgizstānai, nav saņemts. Visas nedēļas garumā arī Biškekas tiesas darbinieki nespēj atrast nevienu cilvēku, kurš Nekā Personīga spētu izskaidrot starptautiskās meklēšanas iemeslus.

Interpol meklēšanā izsludinātie Jevgeņijs Verbickis bija Manas BANK Valdes priekšsēdētājs, Anita Lase un Jurijs Kačnovs – bankas padomes locekļi.

Nedienas Belokoņam Kirgizstānā sākās pagājušā gada pavasarī. Līdz tam plāni bija vērienīgi, kam palīdzēja ciešās biznesa saites ar vietējā prezidenta ģimeni. Prezidenta dēls Maksims strādāja Belokoņa alusdarītavas "Kimmels Rīga" padomē. Cita firma - BALTIC GOLD Kirgizstānā solīja meklēt vietējo zeltu. Draudzīgās attiecības ļāva Belokoņam Kirgizstānā nopirkt banku.

Bet līdz ar Kurmanbeka Bakijeva režīma krišanu Belokoņa bizness beidzās. Jaunā varu atņēma banku, bet tās vadību apvainoja finanšu mahinācijās un līdzdalībā valsts naudas izzagšanā. Apsūdzības par simtiem miljonu izkrāpšanu no valsts budžeta vērstas arī pret Belokoņa partneri - Maksimu Bakijevu.

Pirms gada, kad Maksims Bakijevs no Kirgizstānas atbēga uz Latviju, arī viņu Kirgizstānas varas iestādes izsludināja Interpol starptautiskajā meklēšanā. Kamēr Bakijevs droši staigāja pa Rīgas ielām, Latvijas policija viņu nemeklēja, jo prokuratūra gaidīja papildus ziņas no kirgīzu kolēģiem. Kad visi dokumenti tika saņemti un policija sāka dzīt Bakijeva pēdas, viņš no Latvijas pazuda.

Šopavasar Kirgizstānas mediji ziņoja, ka izmeklētāji noslēguši izmeklēšanu par korupciju un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju divās bankās – tostarp Belokoņa piederošajā "Manas bank". Sākti kriminālprocesi pret 32 cilvēkiem, tostarp arī pašu Belokoņu. Lieta nodota izskatīšana tiesā. Iespējams, tāpēc arī tiesa izsludinājusi šos cilvēkus meklēšanā.

Jevgēņijs Verbickis Latvijā strādājis dažādos amatos. Pirms astoņiem gadiem kļuva par Latvijā krieviski raidošā Pirmā Baltijas Kanāla ģenerāldirektoru. 2007.gadā Kirgizstānā sāka vadīt Belokoņa Manas Bank.

Anita Lase Belokoņa bankā Latvijā strādā astoņus gadus. 2007.gadā viņas vārds publiski parādās saistībā ar ekspremjera un finanšu Eināra Repšes īpašumu darījumiem. Lases firma nopērk Repšes atpūtas māju kompleksu pie Rāznas ezera. Īpašumu pēc tam uzreiz ieķīlā Belokoņa bankā. Mediji izteica aizdomas, ka šādi Belokoņs Repšem palīdzējis atbrīvoties no kredītsaistībām. Tajā pat gadā Repše ar Belokoņu nodibina firmu, kas nodarbojās ar ieguldījumu fondu pārvaldi. Uzņēmuma padomē strādāja arī Anita Lase.

Trešais – Jurijs Kačnovs - Latvijā ir mazzināma persona. Lursoft dati liecina, ka viņš ir līdzīpašnieks Zivju produktu ražotājā UNDA, SIA Baltic Gold un vēl dažos uzņēmumos.

Kā pārliecinājās Nekā Personīga, Kirgizstānas meklētie cilvēki patiešām uzturas Latvijā. Gan Anita Lase, gan Jurijs Kačnovs ir atrodami savās dzīvesvietās.

Rakstiskā atbildē Nekā Personīga Lase notiekošo sauc par provokāciju. Viņa skaidro, ka Kirgizstānas jaunā vara nolēmusi banku atņemt. Belokoņam kirgīzi vairākkārt pieprasījuši kukuļus, lai problēmas ar MANAS BANK atrisinātu. Vietējais finanšu izmeklēšanas dienests jau aprīlī esot secinājis, ka banka strādājusi godīgi. Kirgīzu vēršanās Intrpolā esot pretlikumīga, jo, lai personu izsludinātu starptautiskajā meklēšanā ir jābūt prokurora apstiprinātam izmeklētāja lēmumam. Bet visu triju Belokoņu pārstāvju gadījumā krimināllietā šāda lēmuma neesot.

Belokoņa banku Latvijā Kirgīzu izmeklēšana neietekmēšot – tā rakstiskā atbildē raidījumam vēsta banku uzraugs – FKTK. Manas Bank esot Kirgizstānā reģistrēta iestāde un Lase, Verbickis un Kačnovs esot tikai šīs bankas amatpersonas.

Kā skaidro policija - Belokoņa cilvēki Latvijā var dzīvot mierīgi. Latvija savus pilsoņus neizdod uz valstīm, ar kurām mums nav noslēgts divpusējs līgums. Un ar Kirgizstānu tāda nav. Kamēr izmeklētāji Latvijā nebūs pārliecinājušies, ka meklētie trīs Belokoņa cilvēki ko patiešām noziegušies, viņus Kirgizstānai neizdos.