Lembergs rosina indeksēt pensijas, pabalstus un darba samaksu valsts institūcijās

© f64

„Aicinu Dombrovski rīkoties pēc principa – darbs augstāk par visu. Jo tas šova laiks, kas tagad iestājies līdz septembra beigām, nevienu nepabaros un nekādas Latvijas sociāli ekonomiskās problēmas neatrisinās, tikai bremzēs,” iknedēļas preses konferencē sacīja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

„Es domāju, ka valdībai vajag no šī te Zatlera nokauta atiet. Ja bokseris saņem nokautu un viņu no ringa nones, un viņš kādu brīdi pēc tam nestartē, tad Dombrovska valdībai šādas privilēģijas nav. Jau pēc nokauta nākamajā dienā jāturpina strādāt,” norādīja Lembergs.

Lembergs arī ierosināja indeksēt pensijas, pabalstus un darba samaksu valsts institūcijās sakarā ar inflāciju. „Kā zināms, Centrālā statistikas pārvalde apkopojusi ziņas par inflāciju maijā, un 2011.gada maijā, salīdzinot ar 2010.gada maiju, gada laikā inflācija pieaugusi vairāk nekā 5%, tas ir, šī gada maijā pērnā gada lats ir 95 santīmu vērts. Tātad visu pensiju, pabalstu, algu, kuras nav indeksētas, pirktspēja ir samazinājusies par 5% jeb visi dzīvo par 5% nabadzīgāk. Pagājušajā gadā bija deflācija, bet šogad novērojama inflācija, un droši vien gada kopējā inflācija arī būs virs 4%. Tāpēc es ierosināšu Zaļo un zemnieku savienībai un arī Dombrovska kungam un „Vienotībai” strādāt pie tā, lai no šī gada 1.oktobra indeksētu pensijas, pabalstus, kā arī darba samaksu skolotājiem, ārstiem, kultūras darbiniekiem, sporta darbiniekiem, policistiem un citu no valsts budžeta finansēto sabiedrībai būtisko iestāžu darbiniekiem. Indeksācijai vajadzētu būt robežās no 4 – 5%, un tā varētu notikt arī divos posmos – pirmajā no 2011.gada 1.oktobra, otrajā – no 2012.gada 1.janvāra. Tā ir mana iniciatīva. Tā kā tiek apgalvots, ka šī valdība strādā tā, kā es saku, tad es saku, ka vajag indeksēt šāda veida izmaksas no valsts budžeta,” sacīja Lembergs.

Lembergs arī norādīja, ka atkārtoti mudina premjeru Dombrovski ķerties pie valsts attīstības programmas līdz 2020.gadam izstrādes. „Ventspils pilsētas Dome pēc nedēļas apstiprinās Ventspils attīstības plānu līdz 2020.gadam. To mēs darām tik agri tāpēc, lai mēs varētu skaidri redzēt un saprast savus attīstības plānus, mērķus un uzdevumus, kā arī projektus, kuri mums jāīsteno, lai šos mērķus un uzdevumus līdz 2020.gadam sasniegtu un varētu efektīvi plānot ES struktūrfondu politiku un piedalīties šīs politikas veidošanā Latvijā un Eiropas Savienībā tik, cik mēs, protams, to varam ietekmēt. Mums šī Ventspils attīstības plāna izstrādē būtiski traucēja tas, ka Latvija šobrīd faktiski vēl nav īsti ķērusies pie šāda obligāta dokumenta izstrādes, līdz ar to Latvija nav definējusi savas prioritātes, mērķus un uzdevumus, aktivitātes, kādas tā plāno veikt līdz 2020.gadam, līdz ar to Latvija nevar juridiski, ekonomiski un sociāli pamatoti paust un aizstāvēt savu pozīciju ES struktūrfondu politiku, lai Eiropas politika būtu tāda, kādu mums vajag. Līdz ar to Latvija nevar piedalīties šīs politikas veidošanā,” klāstīja pašvaldības vadītājs.

„Es jau krietnu laiku atpakaļ vērsu Dombrovska kunga uzmanību, ka šobrīd mūsu valstī ar tautsaimniecības plānošanu un tās kopsavilkuma veidošanu nodarbojas četras ministrijas – finanšu, ekonomikas, reģionālās attīstības un ārlietu ministrija, kas, protams, rada bezatbildību, neorganizētību un skatīšanos vienam uz otru. Tas ir tā, kad bērnam ir četras aukles, bet bērns neēdis. Pēdējo reizi Dombrovska kungu par šo jautājumu uzrunāju pirms mēneša, diemžēl valdībā nekas nav noticis. Es, protams, nerunāju par dzeltenām kartītēm, bet tas tomēr ir ārkārtīgi būtiski, un tas bremzē normālu Latvijas attīstību,” rezumēja Lembergs.

Svarīgākais