"Reģionu partija" veidos Vislatvijas reģionālo aliansi

16. jūnijā notiks politiskās partijas “Reģionu partija” ārkārtas kopsapulce, kurā tiks apspriesta partijas darbības turpmākā stratēģija, domājot par iespējamām Saeimas ārkārtas vēlēšanām, kā arī ieplānota partijas priekšsēdētāja pārvēlēšana.

Paredzams, ka lai startētu iespējamajās LR Saeimas ārkārtas vēlēšanās, politiskā partija “Reģionu partija” kopā ar citām reģionālajām partijām, vēlētāju apvienībām un bezpartejiskiem reģionu līderiem veidos sabiedrībā un pašvaldībās plaši pārstāvētu Vislatvijas reģionālo aliansi. Nosaukums vēl tiks precizēts, bet pagaidām kā darba nosaukums tiek lietots “Reģionālā Alianse”.

Kā vienīgais izvirzītais kandidāts uz “Reģionu partijas” priekšsēdētāja amatu ir Babītes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ence, kurš par savu uzdevumu partijas priekšsēdētāja amatā redz pilsētu un novadu domju vadītāju, deputātu, uzņēmēju, inteliģences pārstāvju un aktīvo atbalstītāju apvienošanu, lai kardināli mainītu Latvijas politiku. “Kāpēc ir tā, ka visi likumi un rīkojumi top Rīgā, bet reģionos tos jāuzņem kā pavēle, nevis abpusējas vienošanās pamatā panākts rezultāts?” vaicā Andrejs Ence.

“Reģionālās Alianses” izveidošanai ir atsaukušies jau 83 Latvijas pašvaldībās ievēlētie deputāti un to skaits ar katru dienu pieaug. Andrejs Ence plāno, ka līdz jūlija vidum, kad tiks organizēta Vislatvijas reģionālā sapulce, atbalstītāju skaits pieaugs vairākas reizes.

Jau 2010.gada pavasarī “Reģionu partija” aicināja apvienot reģionālos spēkus, lai organizētos kopīgam mērķim - saprotamai un plānveidīgai pagastu, novadu un pilsētu attīstībai, ņemot vērā primārās cilvēku intereses, nevis neizskaidrojamus globalizācijas plānus. Šobrīd, kad ļoti daudzi reģionālie līderi izsakās par nevēlēšanos sadarboties ar kādu no 10.Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem un ir gatavi paši organizēties un uzņemties iniciatīvu, “Reģionu partija” ir atkārtoti uzņēmusies līdera lomu ar mērķi konsolidēt reģionālos spēkus un visas Latvijas sabiedrību, veidojot reģionālu politisko spēku - “Reģionālo Aliansi”.

Iepriekš “Reģionu partija” vairāk koncentrējās uz pašvaldību vēlēšanām, kurās tika sasniegti atzīstami rezultāti - partija ir pārstāvēta 11 pašvaldības, un 7 no tām ir valdošajā koalīcijā, tai skaitā, 4 partijas pārstāvji ir pašvaldību vadītāji, bet 3 ieņem pašvaldības vadītāja vietnieka amatus.

Taču līdzšinējā pieredze liecina, ka veiksmīga pašvaldību darbība diemžēl nav iespējama bez pienācīga lobija Latvijas mērogā, jo ir degradēti taisnīguma un loģiskas Latvijas reģionu attīstības principi. “Diemžēl, valsts līdzekļi uz reģioniem tiek dalīti nevis pēc vajadzībām un stingri noteiktām prioritātēm, bet gan kā galveno vērtējot pašvaldības vadības politisko piederību,” secina Andrejs Ence.

“Reģionālie vadītāji ir vistuvāk cilvēkiem un viņu ikdienas vajadzībām, tāpēc jābeidz dalīt no Eiropas dāvinātie vai aizņemtie līdzekļi tikai pēc Rīgas kabinetos sēdošo ierēdņu viedokļiem. Tikai pašvaldības deputāti spēj visreālāk izvērtēt, ko sabiedrība prasa vairāk - vai likt dārgas ceļa apgaismošanas lampas, vai saremontēt brūkošu kanalizācijas vadu. Tikai pašvaldība spēj izsvērt vai cilvēki spēj maksāt centralizēti uzliktos īpašuma nodokļus, kuru aprēķina pamatojamību neviens joprojām nemāk izskaidrot,” uzskata Andrejs Ence.

Latvijā

11. oktobrī notika Izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas vizīte Aizkrauklē, kur notika tikšanās ar matemātikas skolotājiem apvienības trīsdesmitgadei veltītā konferencē, saruna ar pašvaldības pārstāvjiem, viesošanās Aizkraukles profesionālajā vidusskolā un lieliskā daudzfunkcionālā sporta laukuma apskate.

Svarīgākais