Partijas gatavas lielai staigāšanai

Netiek izslēgts, ka Tautas partija, kuras līdera Andra Šķēles vārds daudzkārt piesaukts oligarhu sakarā, varētu saskarties ar tautas staigāšanu, kad biedri, pragmatiski apzinoties savas partijas sarežģīto situāciju, meklēs izdevīgākas pozīcijas startam pašvaldību vai Saeimas ārkārtas vēlēšanās.

Šādu atklātu situācijas novērtējumu sarunā ar Neatkarīgo sniedza Tautas partijas (TP) Saeimas frakcijas vadītājs Edgars Zalāns. «Brīdī, kad apkārt grand lielgabalu kanonāde, kāds, protams, varētu izvēlēties partizānu cīņu,» atzina politiķis. «Karā, kurā izsludināta politiskās vides tīrīšana, ir ļoti daudz emociju, un katra partija, kuras vārds tika pieminēts viena vai otra oligarha sakarā, ir pakļauta riskam, ka kāds no viņas biedriem izvēlēsies pragmatiskāku darbošanās veidu,» klāstīja

E. Zalāns. «Taču šie procesi vairāk vērtējami pozitīvi nekā negatīvi. Partija ir dzīvs organisms, kam ik pēc laika ir jātransformējas un jāatjaunojas. Tāpat ir apsveicami, ja politikā iesaistās arvien vairāk reģionālo pārstāvju, kuriem, nonākot Saeimā, būs iespēja perifēriju intereses aizstāvēt visaugstākajā līmenī. Turklāt, dibinot jaunas organizācijas, Tautas partijas biedri teorētiski paplašina to partiju loku, ar kurām mums vēlākā laikā būs iespēja sadarboties,» rezumēja E. Zalāns. Tiesa, portāls www.pietiek.com ziņo, ka ārkārtas Saeimas vēlēšanās TP rindās varētu nestartēt tās līderis A. Šķēle vai pat visa TP.

Jāatgādina, ka šonedēļ tika pavēstīts par jaunas Vidzemes partijas izveidi, kuras dibinātāju vidū ir arī vairāki TP biedri, tostarp, kādreizējais Saeimas deputāts Vents Armands Krauklis.

TP līderis Andris Šķēle, komentējot savu kolēģu aktivitātes, bija lakonisks, vienīgi uzsvēra, ka ir apsveicama aktīvu cilvēku vēlme stiprināt reģionu pozīcijas. Sarunā ar Neatkarīgo viņš arī sacīja, ka TP neesot nekādu problēmu ar spēcīgiem kadriem un šai partijai «vienmēr pietiks zinošu cilvēku».

Savukārt E. Zalāns atzina, ka šāda iniciatīva neesot nākusi kā pārsteigums, jo vairākums jaunajā partijā pieteikto TP pārstāvju jau ilgāku laiku bijuši mazaktīvi, nav apmeklējuši sēdes un nav piedalījušies kongresos. «Tātad šāda doma viņiem bijusi jau sen, un tam nav nekāda sakara ar oligarhu cīņu,» rezumēja E. Zalāns.

Jāpiebilst, ka jaunās partijas dibināšanas kongress plānots jūlija beigās. Pašlaik iniciatīvas grupā, kuru pārsvarā veido Vidzemes pašvaldību vadītāji un uzņēmēji, ir vairāki desmiti biedru. Sākotnēji bija plānots Vidzemes partiju dibināt rudenī un vienīgi startēt pašvaldību vēlēšanās, taču Valsts prezidenta Valda Zatlera ierosinājums atlaist Saeimu licis šos plānus pārskatīt un dibināt ātrāk.

Par to, ka Saeimas ārkārtas vēlēšanu laiks daudzām politiskajām kustībām varētu kļūt par transformāciju laiku, liecina vairākas pazīmes. Arvien precīzāk iezīmējas potenciālais konflikts Vienotības iekšienē. Pilsoniskā savienība neslēpj sašutumu par Vienotības jaunā biroja izveidi ļoti dārgajās telpās pilsētas centrā, tāpēc grasās lūgt paskaidrojumus. TP un Latvijas Pirmā partija/Latvijas ceļš jau paziņojuši, ka vēlēšanās katram būs ejams savs ceļš. Ļoti jutīgs ir jautājums arī par to, vai prezidenta pilnvaras zaudējušais Valdis Zatlers, kuram tauta izrāda simpātijas, izlems veidot savu partiju, tādējādi atņemot balsis daudziem konkurentiem. Tāpat pirms vēlēšanām, visticamāk, dienas gaismu ieraudzīs daudzi jauni spēki, par kuriem vēlētāji tradicionāli ļoti labprāt balso. Iespējamu izveidi apsver Kristīgi sociālā ūnija, tāpat arvien aktīvāka kļūst savulaik no LSDS atdalījusies iniciatīvas grupa, kas šobrīd veido biedrību Progresīvie, kurai, pēc neoficiāliem datiem, jau ir izteikti sadarbības piedāvājumi no trim ietekmīgiem spēkiem.