Apstiprina kārtību kādā veiks latviešu valodas zināšanu pārbaudi deputātiem

Saeima šodien galīgajā lasījumā akceptēja izmaiņas Saeimas kārtības rullī, kas paredz jaunu kārtību, kādā pārbaudīs parlamentāriešu latviešu valodas prasmes.

Līdz šim parlaments varēja izslēgt deputātu no Saeimas , ja viņš neprot valsts valodu tādā apjomā, kāds nepieciešams profesionālo pienākumu veikšanai. Taču likumā nebija iestrādāta kārtība, kā to konstatēt.

Taču jaunā kārtība nosaka, ka rosināt kāda kolēģa latviešu valodas prasmes pārbaudi drīkstēs ne mazāk kā 20 Saeimas deputāti, kuri varēs vērsties pie Saeimas Prezidija, aicinot attiecīgo deputātu nosūtīt uz valsts valodas prasmes pārbaudi.

Tālākajā procesā Saeimas Mandātu komisijai, pieaicinot konkrēto deputātu un Valsts valodas centra pārstāvi, izvērtēs un Saeimai sniegs atzinumu par pārbaudes nepieciešamību.

Pēc tam komisijas lēmumprojektu izskatīs Saeimas sēdē, kur lems par deputāta nosūtīšanu uz valsts valodas pārbaudi. Ja balsojums būs pozitīvs, deputātam ne vēlāk kā piecu mēnešu laikā būs jāveic pārbaude Valsts izglītības satura centrā.

Ja deputāta valsts valodas zināšanas pārbaudē tiks atzītas par neatbilstošām, Saeima varēs lemt par deputāta izslēgšanu no Saeimas sastāva.