Notiks starptautiska konference "Eiropa 70 gadus pēc Molotova-Ribentropa pakta"

Šodien Eiropas Parlamentā (EP) Briselē notiks starptautiska konference "Eiropa 70 gadus pēc Molotova-Ribentropa pakta".

Šo Baltijas valstu parlamentāriešu pasākumu atklās EP prezidents Ježijs Buzeks, Latvijas Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS), Lietuvas parlamenta spīkere Irēna Degutiene un EP deputāte Inese Vaidere (PS).

Pēc konferences rīkotāju lūguma, Vaidere kopā ar bijušo EP deputātu Ģirtu Valdi Kristovski (PS) prezentēs Edvīna Šnores dokumentālo filmu "Padomju stāsts". Patlaban "Padomju stāsts" ir iekļauts prominentā ASV televīzijas staciju tīklā PBS un tiek pārraidīts vairāk nekā 170 raidorganizāciju programmās visā ASV teritorijā.

Pagājušā gada aprīlī filmas pirmizrāde notika EP, un kopš tā laika ir izraisījušās plašas starptautiskās sabiedrības debates par Otrā pasaules kara notikumiem un sekām.

Vaidere uzsver, ka "Padomju stāsts" ir kā pārrāvums informācijas blokādē, jo tikai līdz ar Baltijas valstu neatkarības iegūšanu un - vēl jo vairāk - ar to iestāšanos ES bija beidzot iespējams veikt pētījumus par to, kas īstenībā bija padomju režīms. "PSRS laikos mēs to darīt nedrīkstējām, savukārt rietumvalstis pētījumos nebija īpaši ieinteresētas - it kā lai nekaitinātu "krievu lāci", kurš bija palīdzējis atbrīvot Eiropu no nacisma. Tomēr viens totalitārais režīms nedrīkst tikt pasludināts par mazāk noziedzīgu tikai tādēļ, ka tas ir apturējis otru."

Konferencē notiks arī diskusijas par Molotova-Ribentropa pakta negatīvo ietekmi uz Eiropas vēsturi. Uzmanības centrā būs totalitārisma režīma izvērtējumi, Berlīnes mūra krišana jeb Eiropas atkalapvienošanās un vēl daudzi citi šodien aktuāli un līdz galam neizdiskutēti jautājumi.

Diskusijās kopā ar ekspertiem piedalīsies arī EP deputāte Sandra Kalniete (PS). Deputāte pirms konferences uzsver, ka patlaban ir svarīgi veidot vēsturiskā taisnīguma izpratni Eiropā un to ir svarīgi apzināties tieši finanšu krīzes laikā, kad Latvija un citas valstis no Eiropas sagaida solidāru un vienotu atbalstu ekonomikas atveseļošanai. "Bez kopīgas vēstures izpratnes Eiropas Savienība nevar virzīties uz priekšu gan morālā, gan ekonomikas attīstības jomā," uzskata Kalniete.

Vēl no Latvijas konferencē piedalīsies vēsturnieks Aivars Stranga.

Svarīgākais