Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Prezidenta kancelejā zaudē savaldību; Zatlera dēli raud

© f64

Nepilnīgu izpratni par saviem pienākumiem parādījusi Valsts prezidenta preses padomniece, apstiprinot bažas par Valsts prezidenta un tā kancelejas darbinieku attieksmi pret jaunievēlēto valsts līderi.

Atšķirībā no citām valstīm, kur prezidenta vēlēšanās zaudētājs samierinās ar rezultātu, Rīgas pilī arī nepārvēlētā prezidenta komanda nespēj to pieņemt, liecina sociālajā tīklā twitter.com paustais.

Kāds, kurš par čivinātavu dēvētajā portālā twitter. com sev pieņēmis Kardināla Pujāta vārdu, otrdien ierakstījis: «Ērģelnieks šorīt dungo dīvainu dziesmiņu: Bērziņam bij’ septiņ’ dēli, Ē, septiņ’ dē-li; ne tie ēda, ne tie dzēra, ne tie zin, kas tēēēvs ir.» Šo vēstījumu pārpublicējuši vairāk nekā 80 portāla lietotāju. To izdarīja arī Valsts prezidenta preses padomniece Ilze Rassa.

Faktiski šādā veidā prezidentam pietuvinātā persona, kas pārstāv arī prezidenta kanceleju, rīkojas pretēji tam, ko garantē 2008. gada 22. decembrī V. Zatlera apstiprinātais Latvijas Valsts prezidenta kancelejas nolikums. Tas paredz – kanceleja nodrošina jaunievēlētā prezidenta darbību no ievēlēšanas brīža līdz amatā stāšanās brīdim.

«Valsts prezidenta kancelejas vadība neatbalsta šāda veida paziņojumu pārpublicēšanu un atvainojas visiem, kam šis paziņojums sagādājis nepatīkamas emocijas. Šis jautājums ir ticis pārrunāts arī ar Ilzi Rassu. I. Rassa tvitera kontā ir atvainojusies jaunievēlētajam prezidentam Andrim Bērziņam,» Neatkarīgajai norādīja prezidenta kancelejas preses pārstāve Daiga Holma.

Kopš kļuva zināms, ka no 8. jūlija Rīgas pils atslēgas pārņems A. Bērziņš, četriem no astoņiem prezidenta padomniekiem ir radušās pamatotas bažas par turpmāku palikšanu amatā. Viena no tām ir preses sekretāre I. Rassa. Arī prezidenta labā roka – kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs līdz ar V. Zatleru pametīs savu darbu, taču viņam, iespējams, tiks sarūpēts kāds amats ar aizsardzības jautājumiem saistītās struktūrās, piemēram, Latvijas pārstāvniecībā NATO.

Neviennozīmīga attieksme ir pret prezidenta likumdošanas padomnieci Sandru Sondori-Kukuli, kura no 2000. gada dod padomus valsts galvai. Kuluāros tiek izteikti viedokļi, ka tieši ar viņas gādību prezidents pieņēmis lēmumu par rosināšanu atlaist parlamentu.

Ņemot vērā to, ka nākamā prezidenta darbības laikā nebūs atsevišķi jāalgo palīgs prezidenta kundzes sekretāra pienākumu veikšanai, ir liela varbūtība, ka amatu nāksies zaudēt prezidenta sabiedrisko projektu vadību jeb patronāžu kūrējošajai padomniecei Kristīnei Pelšai. Līdz ar Stratēģiskās analīzes komisijas vadītāja Roberta Ķīļa aiziešanu, kurš ne vienmēr publiskajā telpā paudis ar prezidentu saskaņotu viedokli, amatu zaudēs arī padomniece stratēģiskās plānošanas jautājumos Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Zatleru ģimenes emocionālo stāvokli pēc Valda Zatlera nepārvēlēšanas atspoguļo jaunākā Privātā Dzīve, kurā L. Zatlere dalās savās izjūtās: «Jūtos normāli. Varu likt roku uz sirds – esmu lepna par savu vīru, lepna mūsu tautas priekšā, arī šovakar [Operas festivāla atklāšanas pirmizrādē] tik ļoti mūs atbalstīja. Vienmēr man ir bijusi ticība labajam cilvēkos, tāpēc man šobrīd radies jautājums – kas īsti notiek? 2. jūnijā, vēlēšanu dienas vakarā, pie mums bija atbraukuši visi bērni ar otrajām pusītēm. Dēli raudāja...