Raivis Dzintars: valodas referendumā jau esam uzvarētāji

Aptaujātie apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL!-TB/LNNK) līderi nra.lv akcentē: pat, ja šobrīd notiekošajā tautas nobalsošanā par izglītību tikai valsts valodā neizdosies savākt nepieciešamo parakstu skaitu, tomēr sabiedrības aktivitāte apliecina, ka šis jautājums uztrauc Latvijas iedzīvotājus.

Tāpat politiķi neslēpj, ka, nesavācot nepieciešamo atbalstu, apvienība tomēr turpinās meklēt citas iespējas, kā panākt izglītību skolās tikai valsts valodā.

Šobrīd tautas nobalsošanā „par” izmaiņām izglītības sistēmā ir parakstījušies aptuveni 50 tūkstoši cilvēku. Tādējādi kopā ar iepriekš nodotajiem 10 tūkstošiem parakstu ierosmi par pāreju uz valsts apmaksātu izglītību tikai latviešu valodā ir iestājušies ap 60 tūkstošiem balstiesīgo.

VL!-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars nra.lv atzina, ka šis rādītāja ir uzskatāms par milzīgu uzvaru, jo apliecina, ka liela sabiedrības daļa atbalsta latviešu valodas pozīciju nostiprināšanu izglītība sistēmā. Tāpat R. Dzintars atzina, ka 60 tūkstošus parakstu izdevies savākt ļoti sarežģītā momentā, kad cilvēku prātus nodarbina ekonomiskā krīze, Saeimas ārkārtas vēlēšanas un karstais laiks, kas nebūt nestimulē doties uz vēlēšanu iecirkņiem. „Lielu gandarījumu rada tas, ka „par” izmaiņām Satversmē parakstās ļoti daudz jauniešu. Domāju, ka politiķiem nevajadzētu ignorēt tautas viedokli pat, ja netiks savākti formāli nepieciešamie aptuveni 150 tūkstoši parakstu,” sacīja R. Dzintars.

Tiesa, nacionālā apvienība cer, cilvēki pēdējo dienu laikā būs aktīvāki.

Tāpat apvienība uzsver, ka negrasās atteikties no ieceres mainīt Satversmi un, ja paraksti tomēr netiks savākti, iespējams, tikšot rosinātas līdzīgas izmaiņas Izglītības likumā. To apliecina gan R. dzintars, gan viņa kolēģis Imants Parādnieks.

Jāatgādina, ka Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotā informācija liecina: divas dienas pirms parakstu vākšanas beigām par Satversmes grozījumiem saistībā ar izglītību valsts finansētās skolās tikai latviešu valodā parakstījušies 50 tūkstoši pilsoņu.

Parakstu vākšana ilgs līdz 9.jūnijam.

Lai parakstu vākšana būtu rezultatīva, tajās jāpiedalās ne mazāk kā vienai desmitajai daļai no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb ne mazāk kā 153 232 vēlētājiem.

Latvijā

Neskatoties uz sankcijām, Krievija turpina veiksmīgi papildināt budžetu ar dolāriem, kas iegūti no naftas pārdošanas. Viens no paņēmieniem, kas to ļauj izdarīt, ir ēnu flote, ko cita starpā vada arī Latvijas pilsonis Aleksejs Haļavins, raksta "The Insider".