Ceturtdien noslēgsies parakstu vākšana par grozījumiem Satversmē

Parakstu vākšanā likumprojekta „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” ierosināšanai trijās nedēļās, no šā gada 11.maija līdz 31.maijam, Latvijā piedalījušies 31116 pilsoņi, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija.

Ziņas par parakstu vākšanā piedalījušos vēlētāju skaitu CVK apkopo reizi nedēļā, otrdienās.

Parakstu vākšana likumprojekta „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” ierosināšanai ilgs līdz 9.jūnijam.

CVK 11. aprīlī izsludināja parakstu vākšanu Satversmes grozījumu par valsts apmaksātu izglītību tikai latviešu valodā ierosināšanai. Parakstu vākšanas vietas ir katrā republikas pilsētā vai novadā ar tādu aprēķinu, lai uz 10 000 vēlētāju būtu vismaz viena parakstu vākšanas vieta.

Piedalīties parakstu vākšanā varēs balsstiesīgie Latvijas pilsoņi, kuri parakstīšanās brīdī ir sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu. Lai piedalītos parakstu vākšanā, vēlētājam nepieciešama derīga Latvijas pilsoņa pase. Par parakstīšanos nav jāmaksā.

Satversmes grozījumi tiks iesniegti Saeimā, ja tos atbalstīs ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 153 232 vēlētāji. Ja Saeima vēlētāju iesniegto Satversmes grozījumu projektu pieņems bez satura labojumiem, tas stāsies spēkā. Ja Saeima to noraidīs vai grozīs, būs jārīko referendums.

Parakstu vākšanas vietu adreses un darba laikus vēlētāji var noskaidrot pašvaldībās, pa CVK uzziņu tālruni 67049999 un CVK mājaslapā internetā.

Parakstu vākšana tiks organizēta arī tiem vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar nokļūt parakstu vākšanas vietā. Šajā gadījumā vēlētāja uzticības personai tuvākajā parakstu vākšanas vietā vai pašvaldības vēlēšanu komisijā jāiesniedz attiecīgs iesniegums. Ja ir vēlme piedalīties parakstu vākšanā Satversmes grozījumu ierosināšanai, iesniegums jāiesniedz ne vēlāk kā līdz 8.jūnija pulksten 12.00. Parakstu vākšana vēlētāju atrašanās vietā par Satversmes grozījumiem tiks organizēta 9.jūnijā.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais