Priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpējiem mazi sodi

Partiju apvienība Par labu Latviju (PLL) pirms 10. Saeimas vēlēšanām pārsniegusi priekšvēlēšanu izdevumus par 44 000 latu. Citas partijas robežu pārsniegušas mazāk, jo kopējie pretlikumīgi izlietotie līdzekļi pārsniedz vairāk nekā 93 000 latu. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) piemērojis salīdzinoši nelielus sodus.

KNAB konstatējis, ka PLL pārkāpumu radījušas tā sauktās trešās personas apmaksātās priekšvēlēšanu aģitācijas izmaksas un neatļauts dāvinājums no kādas komercsabiedrības, kas samaksājusi par apvienības priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošanu televīzijā, nodrošinot

25 procentu priekšapmaksas atlaidi jeb 43 560 latus. Tas ļauj noprast, ka aģitācija, visticamāk, notikusi telekompānijā LNT, kuras vadītājs ir arī biedrības PLL vadītājs Andrejs Ēķis.

KNAB piemērojis PLL 1650 latu lielu naudas sodu, Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), kura neatļauti pieņēmusi atlaidi par reklāmas izvietošanu medijos – 650 latu, Saskaņas centram (SC) – 500 latu naudas sods par visu ieņēmumu un fizisko personu apmaksāto priekšvēlēšanas izdevumu nenorādīšanu, Vienotībai uzlikts 300 latu naudas sods par līdzīgu pārkāpumu.

11 partijām un to apvienībām KNAB piemērojis 4200 latu naudas sodu.

Kopā priekšvēlēšanu (no 2010. gada 5. jūnija līdz

2. oktobrim) izdevumiem pirms 10. Saeimas vēlēšanām izlietoti 3 712 849,28 lati un atbilstoši Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumam ierobežojumi attiecas tikai uz reklāmas izvietošanu, pasta pakalpojumu izmantošanu un labdarības pasākumu finansēšanu vai sponsorēšanu. Ar vēlēšanu kampaņu saistīto izdevumu segšanai partijas drīkstēja izlietot ne vairāk kā 571 211,72 latus. Neviena no partijām nepārkāpa vēlēšanu aģitācijas griestus.

Visu veidu reklāmas materiālu sagatavošana, vēlēšanu kampaņu īstenošana, kampaņā iesaistīto personu darba algu izmaksas, kustamas un nekustamas mantas īrēšana vēlēšanu kampaņas vajadzībām, kā arī laikrakstu, žurnālu, biļetenu, grāmatu un citu iespiedtehnikā sagatavotu izdevumu publicēšana vēlēšanu kampaņas vajadzībām netiek uzskatīti par priekšvēlēšanu ierobežotajiem izdevumiem.

Lai uzraudzītu, vai partijas ievēro tām noteiktos priekšvēlēšanu izdevumu ierobežojumus, KNAB pārbaudīja vairāk nekā 1380 raidorganizāciju, preses izdevumu, partiju un to apvienību, deputātu kandidātu un ar politiskajām organizācijām un to apvienībām nesaistīto personu iesniegtos paziņojumus par noslēgtajiem līgumiem. Par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas un partiju finansēšanas normatīvo aktu pārkāpumiem KNAB veica 112 sūdzību un iesniegumu pārbaudes. Pirms pērnā gada parlamenta vēlēšanām, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, būtiski pieaugusi ar politiskajām partijām un to apvienībām nesaistītu personu veiktā priekšvēlēšanu aģitācija. Likuma izpratnē tā nav uzskatāma par priekšvēlēšanu aģitāciju.

Svarīgākais