KNAB atrod Lemberga diplomu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs guvis drošus pierādījumus tam, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs pabeidzis augstskolu.

Pēc trīs dienas ilgušiem pūliņiem KNAB darbiniekiem beidzot izdevies ieskatīties Ventspils mēra darba kabineta seifā. Maģiskais brīdis iestājās vakar īsi pēc pulksten 16. Visas publiski izskanējušās versijas par dzelzs kastes saturu izrādījušās aplamas. Seifā nebija seifa lietošanas instrukcijas ar pierakstītu atslēgas šifru, kā to pieļāva pats A. Lembergs. Nebija arī cits – mazāks – seifs vai Zatlera zelta rokas, kā tas piedāvāts kādā improvizētā sabiedriskās domas aptaujā.

Ventspils domes izpilddirektors Aldis Ābele Neatkarīgo informēja, ka patiesībā aiz neuzlaužamās atslēgas glabājās Aivara Lemberga diploms par Latvijas Universitātes pabeigšanu. Knabisti pie tā tika ar milzīgiem pūliņiem, trīs dienas zāģējot, kaļot un dažādām citām brutālām metodēm apstrādājot seifu, strādājot arī pa nakti. Sestdien un svētdien viņi paņēma brīvdienu, bet pirmdien atkal bija klāt.

Tomēr sev līdzi sūri, grūti rūpēto diplomu viņi nepaņēma. Arī vēl daži 90. gadu dokumenti, kas tur atradās, izmeklētājus neieinteresēja. Lemberga advokāte Sandra Sleja precizē, ka seifā glabājušies daži veci dokumenti par laika periodu no 1996. līdz 1999. gadam. Līdz ar to no Ventspils domes vispār neviens papīrs nav paņemts.

Kaut gan A. Lembergs izmeklētājus laikus informēja, ka seifā nekā viņus interesējoša nav, to atvērt – KNAB bija principa lieta. Vakar preses konferencē KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe paziņoja, ka šis seifs ir viens no vislabāk aizsargātajiem Latvijā. «Bet mēs tiksim ar to galā!» solīja Strīķe.

Kā izrādās, vēl labāks seifs ir A. Lembergam mājās, un KNAB cilvēkiem paveicās, ka ar to neiznāca līdzīga ķēpa. Šis seifs, trešdien ierodoties kratītājiem, jau bija atvērts. Ventspils domes vajadzībām pirms desmit gadiem iegādātais somu izstrādājums atbilst ceturtajai drošības kategorijai. Savukārt mājas lietošanā mēram ir augstākās – piektās – kategorijas seifs, un tajā viņš glabā savu Triju Zvaigžņu ordeni. Jāatgādina, ka arī pēc mājas vizītes pie Ventspils mēra kaut ko noderīgu jaunsacerētajai oligarhu lietai knabistiem rekvizēt neizdevās.

Svarīgākais