Koalīcijas sastāvu pagaidām neplāno mainīt

© f64

Vakar vakarā notikušajā apvienības Vienotība valdes sēdē nolemts, ka šā brīža valdība turpinās darbu bez izmaiņām nākotnē, tomēr ir iespējama koalīcijas spēku pārveidošana.

Pēc Vienotības valdes sēdes Ministru prezidents Valdis Dombrovskis atzina, ka koalīcijā nav plānotas izmaiņas. Kuluāros gan runā, ka kreisi noskaņotās apvienības Saskaņas centrs (SC) nonākšana pie varas varētu būt

tikai laika jautājums.

Apvienībā Vienotība par šo jautājumu valda atšķirīgi viedokļi. Sabiedrība citai politikai ir paziņojusi par nepieciešamību jau šobrīd apsvērt iespēju aicināt SC iekļauties koalīcijā. Tikmēr Pilsoniskā savienība iestājas par šīs valdības stabilitāti un uzskata, ka SC aicināšana valdībā nav diskutējama.

Atlaižot Saeimu, V. Zatlers ir netieši izteicis atbalstu SC. Ja kreisi noskaņotā apvienība to novērtēs, tad V. Zatlers, visticamāk, tomēr tiks atkārtoti ievēlēts Valsts prezidenta amatā. Vienotība jau ir paziņojusi – ja V. Zatleru tomēr nepārvēlēs, tad viņam tikšot piedāvāts iestāties Vienotības rindās.

Arī pats V. Zatlers vakar vakarā deva nepārprotamu mājienu – ja SC būtu aicināts iekļauties valdībā jau uzreiz pēc vēlēšanām, tad pašreizējā politiskā situācija valstī varētu būt bijusi daudz stabilāka.

Pats SC izrāda nepārprotamu gatavību nonākt pie varas. SC līderi jau šobrīd uzsver, ka viņi būtu gatavi sarunām ar ikvienu lielajā politikā strādājošo partiju, izņemot radikālos vislatvijiešus. Kreisi noskaņotā apvienība arī norāda, ka viņu lielākais trumpis ir ilgstošā parlamentārā pieredze, kas nekad tomēr nav bijusi saistīta ar darbību kādā no līdzšinējām valdībām, kurām visām veltīta liela sabiedrības kritika. Jāatgādina, ka vairāki SC pārstāvji parlamentā strādā jau kopš 5. un 6. Saeimas, taču tagadējo formātu apvienība ieguva 8. Saeimā, kas tika ievēlēta 2002. gadā.

SC pārstāvis, Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs Neatkarīgajai akcentēja, ka, viņaprāt, «šobrīd vispareizāk būtu bijis atlaist valdību, nevis parlamentu, jo tieši valdība ir tā, kas pieļāva sliktu vadības stilu un politikas sasaisti ar oligarhiem». «Tomēr prezidents izvēlējās, viņaprāt, vispareizāko problēmu risināšanas instrumentu, un politiķiem ar to ir jārēķinās. Šobrīd prognozēt iespējamo ārkārtas vēlēšanu iznākumu ir neiespējami, jo pagaidām minējumu ir daudz vairāk nekā pragmatisku viedokļu. Esmu dzirdējis baumas par to, ka jaunu partiju, iespējams, veidošot valsts kontroliere Inguna Sudraba, tiek runāts, ka līdzīgi varot rīkoties arī Valdis Zatlers. Visi šie procesi, nenoliedzami, ietekmēs to, cik vietas nākamajā parlamentā iegūs šobrīd Saeimā pārstāvētie spēki,» uzsvēra A. Klementjevs. SC Saeimas frakcijas priekšsēdētāja biedrs Valērijs Agešins prognozēja, ka ārkārtas vēlēšanu rezultātā lielākie zaudētāji varētu būt apvienību Vienotība veidojošie spēki, kuriem kā valdības veidotājiem ir jāuzņemas lielākā atbildība par valstī notiekošo. V. Agešins izteica atbalstu vienam no Vienotības spēkiem, politiskajai organizācijai Sabiedrība citai politikai, kas vakar pirmā ierosināja apsvērt ideju par SC iesaistīšanu nākamajā valdībā. «Uzskatu, ka mums ar šo politisko organizāciju ir daudz kopīga, tādēļ, iespējams, mums būtu jāveido kopīgs saraksts uz nākamajām Saeimas vēlēšanām,» norādīja V. Agešins.

Viena no galvenajām problēmām, kas SC varētu rasties līdz ar nonākšanu pozīcijā, ir spēcīgu kadru trūkums. Kā partijai, kurai nekad nav bijusi iespēja strādāt valdībā, SC trūkst politiķu ar zināšanām gan par politisko konjunktūru, gan par nozaru ministriju vadīšanu. Kā uzsvēra A. Klementjevs, šī situācija ir viegli labojama un, ja SC tik tiešām parādītos iespēja strādāt valdībā, tad apvienība būtu gatava sadarboties ar ārpus partijas esošiem ekspertiem, kam tiktu uzticēta gan valsts budžeta veidošana, gan ministriju vadīšana.

Latvijā

Neskatoties uz sankcijām, Krievija turpina veiksmīgi papildināt budžetu ar dolāriem, kas iegūti no naftas pārdošanas. Viens no paņēmieniem, kas to ļauj izdarīt, ir ēnu flote, ko cita starpā vada arī Latvijas pilsonis Aleksejs Haļavins, raksta "The Insider".