Politiķi: KNAB aktivitātes stimulēs prezidenta ievēlēšanu pirmajā kārtā

Saeimas politiķi par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veikto kratīšanu slēptajiem motīviem pauž divas versijas – viena saistīta ar gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām, bet otra ar procesiem paša biroja iekšienē.

Politiķi gan izsaka minējumus, ka KNAB aktivitāšu ietekmē prezidentu tomēr ievēlēs pirmajā kārtā, lai gan iepriekš prognozēts, ka piemērotākā kandidāta izraudzīšanās ieilgst.

Jau ziņots, ka KNAB šonedēļ veicis kratīšanas Rīgas brīvostā, Rīgas un Ventspils domēs, uzņēmumā airBaltic un vēl virknē objektu, ar mērķi atrast politiķus Andri Šķēli, Aināru Šleseru un Aivaru Lembergu kompromitējošus dokumentus.

Tie Saeimas deputāti, kuri šajos notikumos saskata saistību ar 2. jūnijā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, norāda uz daudzām dīvainām sakritībām. Piemēram, apvienības Par labu Latviju Saeimas frakcijas vadītājs Edgars Zalāns uzsver, ka pierādījumi tiekot meklēti par it kā vairākus gadus seniem notikumiem, kas savukārt radot jautājumu – kādēļ tik skandalozām aktivitātēm izraudzīts tieši priekšvēlēšanu laiks. Arī apvienības Saskaņas centrs Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs bija pārliecināts: «KNAB darbības vistiešākajā veidā ir saistītas ar prezidenta vēlēšanām. Tas ir milzīgs klupinājums šā brīža prezidenta Valda Zatlera pārvēlēšanai, jo tieši viņš ir Nacionālās drošības padomes priekšsēdētājs.» Tikmēr Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Neatkarīgajai neslēpa savas bažas par KNAB aktivitāšu «aizdomīgo struktūru». «Ņemot vērā savu pieredzi, varu teikt, ka jautājumu ir vairāk nekā atbilžu. Tiesa, gadījumos, kas saistīti ar tiesībsargājošajām organizācijām, ir jābūt ļoti uzmanīgam. Katrs politiķa izteiktais vārds tiek analizēts, vētīts, un ja tiek pateikts kaut kas neprecīzs... Teikšu godīgi, tas var vērsties arī pret mani pašu. Tomēr sausie fakti ir ļoti interesanti,» atzina A. Brigmanis.

Politiķis arī uzskata, ka KNAB veiktās kratīšanas, visticamāk, neietekmēšot Saeimas deputātu izvēli par labu kādam no kandidātiem, taču norises varētu politiķiem palīdzēt formulēt radikālākus viedokļus, kas savukārt nozīmētu prezidenta ievēlēšanu jau pirmajā kārtā. Šādam scenārijam piekrīt arī ZZS pārstāvis, Ventspils mērs Aivars Lembergs, kurš saredz arī KNAB aktivitāšu saistību ar gaidāmajām prezidenta vēlēšanām. Politiķis vakar medijiem izteica minējumu, ka viņš, iespējams, kādam ir «uzkāpis uz varžacīm», taču A. Lembergs nespēja izteikt, kas varētu būt šie ietekmīgie spēki. Tikmēr tie Saeimas deputāti, kuri KNAB aktivitātes nesaista ar Valsts prezidenta vēlēšanām, akcentē – kratīšanām izvēlētais laiks vairāk saistīts ar situāciju biroja iekšienē. Apvienības Vienotība Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis Neatkarīgajai norādīja, ka KNAB vadītājs Normunds Vilnītis pašlaik atrodas atvaļinājumā, kas savukārt varētu būt par iemeslu, lai viņa vietniece Juta Strīķe tieši tagad veiktu aktīvas darbības. Jāatgādina, ka KNAB vadībā esošās personālijas jau ilgstoši atrodas atklātā konfliktā. Savukārt kādreizējais KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs (Vienotība) atzina: viņa pieredze ļaujot apgalvot, ka «KNAB nedarbojas saskaņā ar politisko situāciju valstī». «Trijos gados no četru gadu cikla Latvijā notiek kaut kādas vēlēšanas. Saskaņā ar šādu loģiku KNAB drīkstētu strādāt tikai vienu gadu no četriem,» argumentēja A. Loskutovs.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais