Prezidenta vēlēšanas saasina politisko situāciju

Gaidāmās Valsts prezidenta vēlēšanas rada aizvien jaunas kolīzijas. Vairāki politiķi izteikuši minējumu, ka tieši gaidāmās vēlēšanas bijušas par iemeslu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vakar veiktajām kratīšanām Rīgas Brīvostā un Ventspils mēra Aivara Lemberga dzīvesvietā.

Tāpat ar vēlēšanām saistītie procesi saasina domstarpības partiju iekšienē, kas deputātu balsojumu par potenciālo valsts vadītāju padara arvien neprognozējamāku.

Procesi liek domāt, ka pirmajā kārtā netiks ievēlēts neviens no šobrīd nominētajiem kandidātiem. Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) virzītais Andris Bērziņš vakar bez jūtamiem rezultātiem tikās ar apvienību Saskaņas centrs (SC), kas koleģiāli uzklausīja kandidāta viedokli, taču joprojām neatklāja savu attieksmi pret šo pretendentu. SC akcentē, ka balsojumā par prezidenta posteni tieši šā politiskā spēka balsis var izrādīties izšķirošas, kas savukārt SC dod iespēju ar atbalstu tirgoties, pretī prasot nākamā prezidenta protekciju kreisi noskaņotā spēka nonākšanai pie varas.

Sarunā ar Neatkarīgo viens no SC līderiem Andrejs Klementjevs atzina, ka «prezidentam, kurš tiks ievēlēts ar mūsu balsīm, jārēķinās, ka mēs no viņa sagaidām atbalstu nonākšanai jaunajā valdībā». ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis uzskata, ka SC ambīcijām neesot pamata, jo koalīcija esot stabila. «Mūsu prioritāte ir sadarbība ar Vienotību, jo savienību pilnībā apmierina Valda Dombrovska darbība. Iespējams, pastāv problēmas ar atsevišķiem ministriem, taču varu apliecināt, ka Zaļo un zemnieku savienība nav veikusi aizkulišu sarunas par tuvināšanos Saskaņas centram,» pauda A. Brigmanis.

Nedaudz citi signāli vakar gan bija jaušami ZZS pārstāvja, Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētāja Viestura Silenieka publiskajā diskusijā ar SC līderi A. Klementjevu, kuri, piedaloties televīzijas kanāla LNT rīta raidījumā, viens otram veltīja neslēptus politiskos reveransus. V. Silenieks gan vēlāk sarunā ar Neatkarīgo akcentēja, ka viņa komentārs par iespējamo valdības maiņu ir bijis subjektīvais viedoklis un nekāda ZZS tuvināšanās SC nenotiekot.

Tiesa, viedokļu atšķirība, kas šobrīd vērojama starp dažādiem ZZS politiķiem, varētu būt skaidrojama ar domstarpībām, kas radušās savienības kodolā, ko veido gan zemnieku kustības, gan zaļo partijas, kā arī reģionālo partiju pārstāvji. Publiski ir izskanējusi informācija, ka Raimonds Vējonis (Latvijas Zaļā partija) vēlas atkāpties no ZZS priekšsēdētāja amata. Politiskajos kuluāros apspriež, ka tādējādi R. Vējonis izrāda neapmierinātību ar to, ka prezidenta amatam netiek virzīts viņš, savukārt zaļā kustība ir nemierā, ka netika laikus informēta par A. Bērziņa virzīšanas stratēģiju.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs A. Brigmanis neslēpj, ka savienībā tik tiešām pastāvot domu dažādība, taču tā esot normāla situācija. Tieši tādēļ ZZS atklāti atzīst, ka pats A. Brigmanis, kā arī Ingmārs Līdaka balsos par prezidentu Valdi Zatleru, kamēr pārējie deputāti varēs izdarīt individuālas izvēles. «Arī Raimonda Vējoņa atkāpšanās pagaidām ir tikai minējums,» turpināja politiķis. «Šobrīd ministrs atrodas ārzemēs, tādēļ viņa viedokli uzzināsim pirmdien, kad jautājumu apspriedīs ZZS valdē. Nedomāju, ka Raimonds Vējonis ir par kaut ko apvainojies. Savienības statūti nosaka, ka priekšsēdētāju rotācijas kārtībā maina katru gadu, savukārt Raimonds Vējonis šajā amatā atrodas jau krietni ilgāk.»

Tikmēr vienu no stratēģiski visprecīzākajām pozīcijām ietur SC. A. Klementjevs sarunā ar Neatkarīgo neslēpa, ka balsojumā par Valsts prezidenta kandidātiem apvienība centīsies panākt dzelžainu vienotību. «Politiski mums ir ļoti svarīgi apliecināt, ka esam vienoti un spējam nodrošināt disciplīnu. Tas būs signāls citām partijām, ka, uzaicinot mūs valdībā, partneri vienmēr varēs rēķināties ar visām mūsu 29 balsīm parlamentā,» sacīja A. Klementjevs.

***

PREZIDENTA VĒLĒŠANU IETEKME UZ POLITISKO SITUĀCIJU

Kuluāros runāts par domstarpībām, ko Andra Bērziņa izvirzīšana radījusi Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) rindās. Izskanējis viedoklis, ka šā iemesla dēļ vides ministrs Raimonds Vējonis (Latvijas Zaļā partija) vēlas atkāpties no savienības valdes priekšsēdētāja posteņa.

l Valsts prezidenta vēlēšanas radījušas slēptas nesaskaņas arī apvienības Vienotība rindās. Lai gan publiski tiek norādīts, ka Vienotībā visi 33 apvienības deputāti vienoti balsos par Valdi Zatleru, daļa deputātu jau šobrīd ir nolēmuši rīkoties pretēji. Turklāt daļa Vienotības politiķu, kuriem pašiem bijušas ambīcijas ieņemt augsto posteni, kļūst arvien neapmierinātāki ar attiecībām, kas valda starp trijiem apvienības spēkiem.

Netiek slēpts, ka opozīcijā esošais Saskaņas centrs ir gatavs manipulēt ar savu iespējamo atbalstu vienam no prezidenta kandidātiem, lai nonāktu pie varas.

Vairāki politiķi izteikuši minējumu, ka gaidāmās vēlēšanas bijušas par iemeslu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vakar veiktajām kratīšanām Rīgas Brīvostā un Ventspils mēra Aivara Lemberga dzīvesvietā.

Svarīgākais