Prezidenta vēlēšanās kalkulēt balsis esot neiespējami

Līdz 2. jūnijam, kad Saeimas deputātiem būs jābalso par nākamo valsts vadītāju, atlikusi vairs tikai nedēļa, tomēr partiju motīvi un iespējamie balsojumi joprojām ir neskaidri.

Tikmēr abi augstajam amatam pieteiktie pretendenti gatavojas viedokļu dueļiem, kas, sākot jau ar šodienu, notiks dažādos masu medijos. Andris Bērziņš šodien dosies pie abiem Saeimas nacionālajiem spēkiem, lai tos iepazīstinātu ar savu redzējumu par valsts attīstību.

Gan apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL!-TB/LNNK) līderis Raivis Dzintars, gan apvienības Par labu Latviju (PLL) Saeimas frakcijas vadītājs Edgars Zalāns Neatkarīgajai apliecina, ka, neraugoties uz jauna pretendenta parādīšanos, abi politiskie spēki savu viedokli negrasās mainīt un joprojām sola balsot par šābrīža prezidentu Valdi Zatleru.

R. Dzintars norādīja: «Valdis Zatlers ir soli priekšā Andrim Bērziņam savā spējā iedvesmot un uzņemties līdera pozīcijas.» E. Zalāns neslēpa, ka «nebūtu korekti mainīt viedokli un lauzt doto solījumu, pat ja apstākļi ir mainījušies».

A. Bērziņš jau šodien tiksies ar VL!-TB/LNNK, kā arī Saskaņas centra (SC) deputātiem. Nacionālie spēki jau tagad zina, ka šāda tikšanās, visticamāk, būs formāla, bet SC joprojām nav paudis savu attieksmi nedz pret V. Zatleru, nedz pret A. Bērziņu, un tas var nozīmēt, ka nākamā prezidenta likteni izšķirs tieši kreiso spēku balsis. Sarunā ar Neatkarīgo SC Saeimas frakcijas priekšsēdētāja biedrs Valērijs Agešins norādīja, ka SC nolēmis pats savu kandidātu nevirzīt, taču arī par citu partiju pieteiktajiem pretendentiem SC rindās valda dažādi viedokļi. Tādējādi šodien SC Saeimas frakcijas sēdē tiks spriests, vai deputāti var rast kopīgu skatījumu par nominantiem un vai apvienība spēj nodrošināt visu savu politiķu vienotu balsojumu.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) balsojumā par prezidentu katram savam deputātam ļaus izdarīt individuālu izvēli. Iespējams, šādas stratēģijas pamatā ir zināmas domstarpības ZZS rindās, par kurām runā aizkulisēs. Viena no versijām liecina, ka ZZS sastāvā esošā zaļā kustība nav līdz galam apmierināta nedz ar A. Bērziņa, nedz V. Zatlera kandidatūrām. Latvijas Zaļā partija (LZP) par šo situāciju runā izvairīgi. Pēc vakar notikušās LZP valdes sapulces viens no tās līdzpriekšsēdētājiem Viesturs Silenieks Neatkarīgajai atzina, ka partijai neesot vienota viedokļa par

A. Bērziņu. Pēc viņa domām, politiskā vide šobrīd ir tik neprognozējama, ka kalkulēt parlamentāriešu balsojumu esot neiespējami. «Virzīt ir viens, bet nobalsot – cits,» atzina V. Silenieks, liekot saprast, ka pat tie politiķi, kuri izvirzījuši kādu kandidātu, balsojumā varētu nobalsot pretēji. Jāatgādina, ka A. Bērziņu augstajam postenim nominējuši parlamentārieši Aivars Dronka, Staņislavs Šķesters, Jānis Vucāns, kā arī Kārlis Seržants un Iveta Grigule, kuri pārstāv zaļo kustību. «Šobrīd abu pretendentu izredzes ir 50 pret 50,» uzskata V. Silenieks, atzīstot, ka prezidentūras liktenis, visticamāk, izšķiršoties pēdējā momentā, kuluāru sarunās.

Svarīgākais