Vidzemē liela interese par Demogrāfijas politikas apakškomisijas darbu

“Lai arī skeptiķi norādīs, ka bagātākās valstīs ir zemāka dzimstība, Latvijā nepārprotami ir redzama saikne starp iekšzemes kopproduktu un dzimstību,” tā šodien Cēsīs notikušajā apaļā galda diskusijā “Vai nācijas pastāvēšana Latvijā ir apdraudēta: jautājumi, viedokļi, risnājumi?” uzsvēra Saeimas Demogrāfijas apakškomisijas priekšsēdētājs Andris Šķēle (TP).

Diskutējot ar Vidzemes reģiona pašvaldību vadītājiem, ekspertiem, izglītības un veselības iestāžu vadītājiem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem Šķēle arī guva apstiprinājumu, ka virkne piedāvātie risinājumi, kas ir demogrāfijas apakškomsijas dienas kārtībā, ir saistoši arī vidzemniekiem.

“Visiem iespējamajiem veidiem ir jāmotivē sievietes agrāk pieņemt lēmumu par pirmā bērna laišanu pasaulē,” ir pārliecināts Andris Šķēle. Viņš rosināja ieviest “diltošo vaučeru” 10 000 latu vērtībā, ko izsniedz, ja sievietei piedzimst bērns līdz 30 gadu vecumam. Šķēle ir pārliecināts, ka, ja pirmais bērns piedzimst līdz 30 gadu vecumam, tad ir lielākas iespējas, ka ģimenē būs arī otrais un trešais bērns.

Diskusijas dalībnieki arī atbalstīja ideju par vecuma pensijas apmēra piesasaistīšanu bērnu nomaksātajiem nodokļiem un balsstiesību piešķiršanu vecākiem par katru nepilngadīgo bērnu. Klātesošie pašvaldību pārstāvji piekrita, ka tas mudinātu vietējos politiķus vairāk domāt par ģimenēm ar bērniem draudzīgas vides radīšanu. Demogrāfijas apakškomisijas priekšsēdētājs ir pārliecināts, ka arī Latvijā ir jāorganizē dažādas sociālas kampaņas, kas veicinātu domu, ka ģimenes ar bērniem – tas ir moderni! Līdzīgi kā vispārizglītošajās skolās, arī attiecībā uz bērnu dārziem ir jāievieš princips “nauda seko bērnam”. Lai ieviestu šo principu, jau nākamajā Demogrāfijas politikas apakškomisijas sēdē, piedaloties nozares profesionāļiem, tiks meklēti labākie iespējamie risinājumi. Frakcijai “Par Labu Latviju” tiekoties ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, Šķēle arī rosināja, ka Prezidents varētu ar īpašu vēstuli apsveikt katru Latvijā dzimušo bērnu. Zatlers šādu ideju novērtēja atzinīgi un solīja realizēt.

Diskusijas dalībnieki, iepazīstoties ar būtiskākajām problēmām, arī apņēmās rosināt plašākas diskusijas un apkopot Vidzemes iedzīvotāju priekšlikumus demogrāfijas problēmu risināšanai. Līdzīgas diskusijas plānotas arī citos Latvijas reģionos – 27.maijā Preiļos un 10.jūnijā Kuldīgā.

Svarīgākais