Zatleram var parādīties konkurents

Ja cīņā par Valsts prezidenta posteni līdztekus Valdim Zatleram iesaistīsies arī Zaļo un zemnieku savienības Saeimas deputāts, bijušais Unibankas vadītājs Andris Bērziņš, tad, visticamāk, neviens no šiem kandidātiem neiegūs ievēlēšanai nepieciešamo 51 balsi. Taču kopumā A. Bērziņa nominēšana (attēlā) būtiski iedragās V. Zatlera izredzes, kā arī būs stratēģiski korekts manevrs, kas nesašūpos koalīcijas stabilitāti.

Tā informāciju par A. Bērziņa iespējamo kandidēšanu uz prezidenta amatu Neatkarīgajai komentēja vairāki Saeimas politiķi. Pats A. Bērziņš pagaidām savu varbūtējo nominēšanu komentē atturīgi, vien uzsverot, ka konkrētu lēmumu viņš varētu pieņemt līdz pirmdienai. Tāpat politiķis akcentē, ka galvenais motīvs, lai iesaistītos cīņā, būtu vēlme veidot veselīgu konkurenci V. Zatleram, kas tik augsta amata kontekstā ir nepieciešama ikvienai demokrātiskai valstij. Ceturtdien V. Zatleru prezidenta amatam oficiāli izvirzīja gan apvienības Vienotība, gan apvienības Par labu Latviju! deputāti.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis sarunā ar Neatkarīgo atzīst, ka starts prezidenta vēlēšanās ir A. Bērziņa personiskā iniciatīva. «Pats joprojām gatavojos balsot par Valdi Zatleru, taču Andris Bērziņš, nenoliedzami, ir ļoti kompetents un spēcīgs, turklāt arī apolitisks kandidāts, kurš, lai gan Saeimas vēlēšanās startēja mūsu savienības sarakstā, tomēr joprojām nav nevienas partijas biedrs. Tāpat atbalstu Andra Bērziņa viedokli par to, ka nebūtu pareizi, ja par valsts augstāko posteni cīnītos tikai viens kandidāts,» norādīja A. Brigmanis, piebilstot, ka par A. Bērziņu, visticamāk, balsos visi tie savienības deputāti, kuri līdz šim nav slēpuši savu nevēlēšanos atbalstīt V. Zatleru.

To, ka A. Bērziņa iespējamā virzīšana varētu būtiski ietekmēt V. Zatlera pārvēlēšanas izredzes, Neatkarīgajai atzina arī apvienības Vienotība Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis. Viņš gan uzsvēra, ka Vienotība savu viedokli nemainīs un atbalstīs šā brīža prezidentu, taču A. Bērziņš, pēc deputāta teiktā, ir «cienījams cilvēks ar labu stāju, kuram neko nevar pārmest, un viņa nominēšana, visticamāk, būtiski neietekmēs koalīcijas stabilitāti». Tikmēr apvienības Saskaņas centrs viens no līderiem Andrejs Klementjevs, kura pārstāvētā politiskā spēka balsis varētu būt izšķirīgas balsojumā par prezidentu, neslēpa: viņaprāt, pirmajā kārtā neviens no šobrīd publiski minētajiem pretendentiem neiegūs nepieciešamo balsu skaitu, savukārt «īstie pretendenti parādīsies tikai pirms otrās kārtas».

Maksa par pakalpojumu: 0.00 LVL

Svarīgākais