Politiķi: Zatlers var sākt spodrināt kurpes

© f64

Valsts prezidents Valdis Zatlers varot «likt ledusskapī atvēsināties šampanieti» un «spodrināt kurpes svinīgajai pieņemšanai» – šādus epitetus V. Zatlera pārvēlēšanai pēc nacionālo spēku paustā atbalsta pašlaik izsaka Saeimas deputāti.

Politiķu apgalvojumos tomēr gan jaušama nervozitāte, jo prezidentu ievēlē aizklātā balsojumā, tādēļ ikviens parlamentārietis, lai arī solījis balsot «par», tomēr pēdējā brīdī var savu viedokli mainīt.

Pagājušās nedēļas nogalē atbalstu V. Zatlera pārvēlēšanai pauda nacionālā apvienība Visu Latvijai!–Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL!–TB/LNNK). Līdz ar to mutiski savas balsis V. Zatleram apsolījuši 33 apvienības Vienotība politiķi, astoņi apvienības Par labu Latviju pārstāvji, septiņi nacionālo spēku deputāti, kā arī apmēram 15 Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) parlamentārieši. Aritmētika ļauj prognozēt, ka V. Zatlers, kura palikšanai amatā pietiktu arī ar 51 politiķa balsi, var rēķināties ar 63 deputātu mandātiem.

Tomēr, lai arī visi politiskie spēki kategoriski sola, ka pārsteigumu nebūšot, neoficiāli Saeimas deputāti jau tagad gatavojas, ka cerētais atšķirsies no gala rezultāta.

Sarunā ar Neatkarīgo ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis apliecināja, ka teorija no prakses atšķiroties gandrīz pēc katra aizklātā Saeimas balsojuma. «Šķēle sola, Ulmanis sola, Āboltiņa jau desmito reizi sola. Man nav pamata viņiem neticēt! Ja visi šie politiskie spēki tik tiešām nobalsos par Valdi Zatleru, tad tās niecīgās trīs balsis, kuru pietrūks, zemnieki bez grūtībām sakasīs. Pēc šāda aprēķina, Zatlera kungam jau tagad ir jāsāk spodrināt kurpes. Taču situācija tiešām nav viennozīmīga, jo atbalstu Valdim Zatleram pauž tie paši cilvēki, kuri pirms četriem gadiem kategoriski iestājās pret viņu, vēloties valsts augstākajā postenī redzēt Aivaru Endziņu,» akcentēja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs.

Ka mutiski paustie solījumi ne vienmēr saskan ar politiķu reālo rīcību, Neatkarīgajai apliecināja arī apvienības Vienotība Saeimas frakcijas vadītāja vietniece Ilze Viņķele. «Pēc slēgtajiem balsojumiem nereti izrādās, ka Saeimas deputātu solītie balsojumi nesakrīt ar reālajiem rezultātiem, un tad rodas pamats, lai partijas cita citu vainotu melos, lai gan atrast vainīgos nav ne mazākās iespējas. Skaitīšanas komisija man ir apliecinājusi, ka atšifrēt katra deputāta balsojumu nevar. Tie laiki, kad partiju vadība, cenšoties kontrolēt savus politiķus, izmantoja dažādas krāsas pildspalvas vai iezīmēja biļetenus, ir pagājuši,» uzsvēra politiķe. Komentējot V. Zatlera izredzes tikt atkārtoti ievēlētam, I. Viņķele apliecināja, ka visi 33 apvienības politiķi joprojām sola balsot par V. Zatleru. «Apvienības noteikumi gan pieļauj, ka mūsu deputāti – arī slēgtajos balsojumos – drīkst balsot arī pretēji frakcijas kopīgajam viedoklim, taču pašlaik neviens politiķis nav izteicis šādu vēlmi. Tādējādi, ja savus solījumus turēs arī pārējās partijas, izskatās, ka V. Zatlers var likt ledusskapī atvēsināties šampanieti,» sacīja Vienotības frakcijas priekšsēdētāja vietniece.

Savs skatījums par V. Zatlera palikšanu postenī ir arī VL!–TB/LNNK pārstāvim, vislatviešu līderim Raivim Dzintaram. Viņš neslēpa, ka apvienības atbalsts, ko tā pagājušās nedēļas nogalē pauda, neesot bijis viegls lēmums. «Joprojām ir jautājumi, kuros mēs nepiekrītam Zatlera kunga skatījumam, arī par bezvīzu režīmu ar Krieviju un naturalizācijas kārtības atvieglojumiem, taču tikpat daudz ir arī aspektu, kuros mūsu viedokļi sakrīt. Turklāt galvenais arguments par labu Valda Zatlera palikšanai amatā ir tas, ka, neatbalsot viņu, mēs atbalstītu kaķi maisā, kas būtu daudz bīstamāk. Pilnīgi iespējams, ka šis kaķis maisā jeb kandidāts, kuru negaidīti nominētu otrajai vēlēšanu kārtai, būtu Saskaņas centra virzīts, ko mūsu apvienība viennozīmīgi negribētu pieļaut. Līdz ar to ar atbalstu Valdim Zatleram mēs netieši esam mazinājuši arī Saskaņas centra nozīmību,» uzsvēra politiķis.

Svarīgākais