Zatlers ar NATO ģenerāli pārrunā alianses reformu jautājumus

Valsts prezidents Valdis Zatlers trešdien ticies ar NATO Transformācijas pavēlniecības komandieri ģenerāli Stefanu Abriālu (Stéphane Abrial), lai pārrunātu aktuālus aizsardzības un ar NATO reformām saistītus jautājumus, informē prezidenta Preses dienestā.

Tikšanās laikā Zatlers norādījis, ka ir gandarīts par Lisabonas samitā apstiprinātās jaunās NATO stratēģiskās koncepcijas sniegtajām iespējām, īpaši atzīmējot Ziemeļatlantijas līguma 5.panta nozīmi. Šajā kontekstā prezidents uzsvēris kopēju mācību un arī NATO valstu gaisa patrulēšanas nozīmi Baltijā.

Runājot par NATO stratēģiskās koncepcijas ieviešanas gaitu, Zatlers vērsis uzmanību uz to, ka Latvija ierobežotā finanšu situācijā ir viena no pirmajām NATO dalībvalstīm, kas pietiekami strauji restrukturizējusi savu aizsardzības sistēmu, tādējādi pierādot transformācijas iespējas, tajā pašā laikā neatsakoties no prioritātēm, ko pierāda Latvijas dalība operācijā Afganistānā.

Zatlers ar Abriālu pārrunājis arī aktuālos jautājumus, kas skar ES un NATO sadarbību, kā arī politiskās un militārās lēmumu pieņemšanas struktūras uzlabošanas iespējas.

Svarīgākais