"Tēvzemieši" nebaidās zaudēt identitāti

Neviens politiskais spēks, kas šobrīd strādā apvienību sastāvā, nav spējis rast ar kolēģiem tik lielu saskaņu, lai saplūstu vienotā partijā. Izņēmums varētu būt vienīgi nacionālie spēki, kuru kontekstā tomēr izskan bažas, ka radikāli noskaņotie vislatvijieši varētu absorbēt mērenākos tēvzemiešus.

10. Saeimas vēlēšanās, izveidojot apvienību Vienotība, vienā sarakstā startēja partijas Jaunais laiks, Sabiedrība citai politikai un Pilsoniskā savienība. Sadarboties apvienībā Par labu Latviju (PLL) nolēma Tautas partija un Latvijas Pirmā partija/Latvijas ceļš. Tiesa, PLL jau atzinusi, ka ar milzīgām ambīcijām pieteiktā sadarbība nav attaisnojusies un abām partijām turpmāk ejams katrai savs ceļš. Tikmēr Vienotība joprojām nespēj prognozēt, kad un vai vispār varētu notikt partiju saplūšana.

Visu Latvijai! (VL!) līderis Raivis Dzintars gan uzskata, ka pārējo Saeimas spēku nespēja virzīties uz vienotu partiju izveidi ir likumsakarīga. "Apvienība Par labu Latviju bija atklātas aprēķina laulības, kuru izjukšana bija tikai laika jautājums. Savukārt apvienību Vienotība veido pārāk atšķirīgi spēki, kam ir dažādi uzskati gan par nodokļu sistēmu, gan tostarp par nacionālajiem jautājumiem. Tieši tāpēc katrs lēmums Vienotībai nāk ļoti smagi un apvienošanās viņiem ir pārāk sarežģīta."

Komentējot VL!-TB/LNNK iespējamo saplūšanu, R. Dzintars neslēpa, ka īsi pēc vēlēšanām starp tēvzemiešiem un vislatvijiešiem notikusi rīvēšanās, taču pēdējais nopietnais konflikts esot noticis pērn un bija saistīts ar kādreizējā satiksmes ministra padomnieka Emīla Jakrina darbību. "Kopš šā brīža starp abiem spēkiem valda sapratne, kas ļauj runāt par apvienošanos," uzsvēra R. Dzintars.

Tiesa, kuluāros tiek spriests, ka TB/LNNK, kas ir viena no Latvijas vecākajām partijām, šī apvienošanās varētu nākt smagāk nekā vislatvijiešiem, kuru ambīcijas un radikālie uzskati varētu novest pie tēvzemiešu absorbēšanas. Šādu scenāriju gan noliedz TB/LNNK līderis Gaidis Bērziņš, kurš apliecina, ka tēvzeme, saplūstot ar VL!, negrasās zaudēt savu identitāti. "Sarunās ar reģionālajām organizācijām, visticamāk, nāksies dzirdēt dažādus viedokļus par kopīgas partijas izveidi, taču mums nav kur steigties.

Svarīgākais