Šlesera skandalozo paziņojumu uztver mēreni

Gan politiķi, gan drošības dienesti bez liekas ažiotāžas uztvēruši politiķa Aināra Šlesera paziņojumu, ka Latvijas viesnīcās noklausās dažādas ārvalstu amatpersonas. Tikmēr Ģenerālprokuratūrā saistībā ar šo paziņojumu ir sākta pārbaude. Arī prezidents Valdis Zatlers ir lūdzis ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru personīgi sekot līdzi šim jautājumam.

Apvienības Par labu Latviju (PLL) līderis A. Šlesers vakar paziņoja, ka viesnīcu tīklā Radisson Blu ietilpstošajā Rīdzenē notiekot nesankcionēta noklausīšanas, kas varētu būt bijusi attiecināma uz ārvalstu amatpersonu un uzņēmēju delegācijām. A. Šlesers uzsvēra, ka noklausīšanās notiekot gan viesnīcas konferenču zālē Arkādijs, gan luksusa klases numuros 201, 301, 401 un 501. Politiķa teiktais lika domāt Satversmes aizsardzības biroja (SAB) un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) virzienā.

KNAB pagaidām atteicies no komentāriem, savukārt SAB ieteica politiķim vērsties Ģenerālprokuratūrā. Tikmēr viesnīcā Rīdzene jau vakar veiktas pārbaudes, lai pārliecinātos, vai tajā nav uzstādītas noklausīšanās iekārtas.

Parlamenta deputāti A. Šlesera paziņojumu uztvēruši ar dalītām jūtām. Apvienības Vienotība Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis tajā vairāk saskata A. Šlesera centienus pievērst sev uzmanību, savukārt atsevišķi opozīcijas pārstāvji daļēji apstiprina PLL līdera teikto.

Tā, piemēram, A. Šlesers akcentēja, ka aizdomas par nesankcionētu noklausīšanos viņam radušās jau pirms vairākiem gadiem, un arī 10. Saeimas deputāts Māris Kučinskis (PLL), kurš iepriekšējā parlamentā vadīja Nacionālās drošības komisiju, apliecināja, ka šāds jautājums gaisā virmojot jau diezgan sen. Nevēloties konkretizēt, M. Kučinskis tomēr Neatkarīgajai apliecināja, ka jau 9. Saeimas laikā deputātiem bijusi informācija, ka, iespējams, notiek nelikumīga augstu amatpersonu noklausīšanās. M. Kučinskis gan apliecināja, ka viesnīcas šajā kontekstā iepriekš nekad netika pieminētas, taču jau pirms četriem gadiem politiķiem radušās aizdomas, ka atsevišķas struktūras, izmantojot mūsdienu tehnoloģiju plašās iespējas, nesankcionēti veic noklausīšanos. Viņš gan apšaubīja, ka darbības varētu būt veicis SAB, taču neizslēdza aizdomu ēnu, kas varētu krist uz KNAB.

Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs, parlamenta priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze (ZZS) norāda: "Ja Šlesera kunga rīcībā tiešām ir pierādījumi, viņam vajadzētu vērsties tiesībsargājošajās iestādēs likumā noteiktajā kārtībā. Uzskatu, ka jautājums ir jārisina juridiski, nevis politiski."

Pēc skandalozā paziņojuma A. Šlesers vakar vakarā tikās ar V. Zatleru, kuru politiķis nosaucis par vienīgo neitrālo amatpersonu, kas varētu jautājumu risināt. A. Šlesers arī apgalvo, ka esot vairāki cilvēki Latvijas specdienestos, kuri būtu gatavi sniegt informāciju, taču viņiem nepieciešamas politiskās garantijas, ko var sniegt vienīgi prezidents.

Svarīgākais