Šlesers: specdienesti viesnīcās noklausās ārvalstu amatpersonas

© f64

Saeimas deputāts Ainārs Šlesers šorīt nāca klajā ar paziņojumu, ka Latvijas specdienesti - Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un Satversmes aizsardzības birojs (SAB) - viesnīcā "Radisson Blu Rīdzene" nelegāli noklausījušies ārvalstu politiķu un uzņēmēju delegācijas.

Par to šorīt ziņo LNT raidījums "900 sekundes".

Ainārs Šlesers raidījuma tiešraidē lūdza viesnīcas "Radisson Blu Rīdzene" vadību bloķēt tālruņus "Prezidenta luxa" numurā, kā arī vairākos citos viesnīcas numuros, kuros bieži apmetušās ārvalstu delegācijas, citu valstu prezidenti un premjeri. Noklausīšanas iekārtas esot arī vienā no viesnīcas konferenču zālēm.

Šlesers šorīt vairākkārt norādīja, ka atklātībā nonākušās ziņas draud ar starptautisku skandālu. Šodien politiķis viņa rīcībā esošās ziņas sniegs Valsts prezidentam Valdim Zatleram.

Aizdomas par noklausīšanos viņam bijušas jau pirms dažiem gadiem, kad politiķis vērsies arī pie toreizējā ģenerālprokurora Jāņa Maizīša, taču tolaik šī informācija neesot apstiprinājusies. Tomēr patlaban Šlesera rīcībā esot informācija, kas to apstiprina, viņš par to informējis arī viesnīcas vadību un jau ceturtdien sazināsies un informēs arī Valsts prezidentu Valdi Zatleru. Viņaprāt, lai situāciju risinātu nepieciešams izsludināt ārkārtas Nacionālās drošības padomes sēdi, jānoskaidro, vai tas ir noticis sankcionēti vai nesankcionēti un šīs lietas izmeklēšanā būtu jāpiesaista ārvalstu dienesti.

Šlesers arī uzsvēra - šajā situācijā Zatlers ir vienīgā amatpersona, kas palikusi neitrāla, jo pretēji, piemēram, premjeram Valdim Dombrovskim ("Vienotība"), nav saistīts ar notiekošo Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), savukārt Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pārstāv to pašu partiju, ko valdības vadītājs.

Politiķis tāpat minēja, ka ir vairāki gan KNAB, gan Satversmes aizsardzības biroja (SAB) bijušie vai esošie darbinieki, kuri, iespējams, būtu gatavi šajā lietā sniegt liecības, taču ne bez politiskajām garantijām, ko var sniegt tikai Zatlers kā Valsts prezidents. Turklāt šīs garantijas var sniegt nevis aizejošais, bet jaunievēlētais prezidents.

"Es domāju, ka mūsu kopīgais uzdevums būs pārvēlēt Valdi Zatleru. Šis priekšvēlēšanu mēnesis [viņam] nebūs tik vienkāršs, ka viņš var aprobežoties tikai ar uzstāšanos Latvijas Universitātē un gaidīt uz esošo politiķu labvēlību. Es domāju, ka prezidentam vajadzēs ļoti skaidri arī nostāties skaidrā pozīcijā - vai viņš ir gatavs kaut kādā veidā konfliktēt ar politiķiem, vai viņš gaidīs, kad viņu tā vienkārši ievēlēs," norādīja PLL līderis.

"Es varu apgalvot to, ka vairāku gadu garumā šīs noklausīšanās ir bijušas," uzsvēra Šlesers, atzīstot gan, ka nevar apgalvot, ka noklausīšanās notikusi tieši laikā, kad konkrētajos numuros atradušies augstie ārvalstu viesi.

"Principā ir sākusies Redisongeita," pavēstīja Šlesers.

Uz jautājumu, kas tajā ir ieinteresēts, Šlesers vien uzsvēra, ka noklausīšanās veic KNAB sadarbībā ar SAB. "Primāri tas ir KNAB, sadarbībā ar SAB," minēja PLL līderis.

LNT ziņu dienests arī sazinājies ar KNAB, kas gan šo informāciju atteicies komentēt.

Pēc A. Šlesera paziņojuma Valsts prezidents Valdis Zatlers šodien nolēmis tiksies ar LPP/LC līderi, lai visus jautājumus izdiskutētu klātienē.