Eksperti: Zatlers runāja nekonkrēti

© f64

Vairākums aptaujāto politologu un ekspertu norāda: prezidents pievērsies vispārzināmu tēmu izklāstam, nevis problēmu risinājumam.

Politologs Filips Rajevskis Neatkarīgajai uzsver, ka vasarā gaidāmo prezidenta vēlēšanu kontekstā V. Zatlera uzstāšanās ir vērtējama vairāk kā priekšvēlēšanu retorika, tai trūcis konkrētības, piedāvājot problēmu risināšanas mehānismus. Līdzīgu viedokli pauž arī Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis. Viņaprāt, V. Zatlera lekciju var uzskatīt tikai «par diskusijas sākumu». Kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) sarunā ar Neatkarīgo neslēpj, ka bija gaidījis «konkrētāku risinājumu izklāstu. Runa, nenoliedzami, bija labi strukturēta un aptvēra ļoti plašu jautājumu loku, taču neko jaunu es neuzzināju».

Nacionālo spēku pārstāvis Imants Parādnieks atzina, ka V. Zatlera runa neesot bijusi «iedvesmojoša». «Tai pietrūka degsmes un pārliecības, nebija valsts pirmajai amatpersonai piedienošas enerģijas un starojuma,» klāstīja politiķis, uzsverot, ka runas laikā radusies sajūta, ka V. Zatlers mēģina «lavierēt» starp pārāk daudzām interesēm.

Savukārt Saskaņas centra (SC) Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs ironiski piebilda, ka V. Zatlers savā lekcijā esot iedvesmojies no Amerikas Savienoto Valstu prezidenta Baraka Obamas, kurš savās runās bieži lietojot izteicienu: «Yes, we can», kamēr V. Zatlers vakar vairākkārt esot klātesošos uzmundrinājis ar aicinājumu: «Mēs varam!»

Arī valsts augstākās amatpersonas vērtējumos par V. Zatlera runu bija visnotaļ lakoniskas. Gan Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība), gan Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) Neatkarīgajai vien atzina, ka daudzas V. Zatlera iniciatīvas saskanot ar valdības aktualitātēm, kas liecinot par kopīgu skatījumu valsts attīstības jautājumos. Tādēļ S. Āboltiņa apliecināja, ka Vienotības frakcijā vienbalsīgi ir izlemts atbalstīt V. Zatlera kandidatūru un apvienība izvirzīs viņa kandidatūru prezidenta amatam. Saeimas spīkere ir pārliecināta, ka par pašreizējo prezidentu balsos visi 33 frakcijas deputāti.

Tikmēr otrs koalīcijas partneris ZZS joprojām nav panācis vienotu viedokli. Kā Neatkarīgajai apliecināja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, viņam V. Zatlera runa esot šķitusi ļoti saturīga un konstruktīva. «Latvieši nav nācija, kas pēc politiķu runām ceļas kājās un izplūst skaļās ovācijās. Visi politiķi, kuri bija ieradušies uz lekciju, noklausījās to ar pietāti un cieņu. Jo īpaši biju aicinājis šajā runā iedziļināties tos savus kolēģus, kuri joprojām nav izlēmuši atbalstīt Zatleru. Tiesa, nedomāju, ka uzreiz pēc runas kāds viedoklis strauji mainījās. Tagad ir pārdomu brīdis,» klāstīja politiķis. Pārdomu pauzi ietur arī abi nacionālo spēku flangi, kurus mulsina atsevišķas vakar prezidenta lekcijā pieminētās nostājas nacionālajos jautājumos. Vislatvijieši ar V. Zatleru tiksies 12. maijā, savukārt SC – 15. maijā, solot drīz pēc tam paust arī savu nostāju par V. Zatlera atkārtotu ievēlēšanu.

***

PRIORITĀTES NĀKAMAJIEM ČETRIEM GADIEM

Fiskālā disciplīna. Jāveido īpaša padome, kā arī likumdošanas bāze, lai politiķiem būtu stingri principi budžeta veidošanai.

Nodokļu sloga pārnešana no darbaspēka uz luksusa precēm.

Demogrāfijas veicināšana.

Tautas vēlēts prezidents un prezidenta pilnvaru palielināšana, tostarp paredzot plašākas iespējas atlaist Saeimu.

Energoneatkarība un transporta infrastruktūras modernizēšana.

Pilsoniskas sabiedrības veidošana, varas krīzes novēršana.

Ekonomiski izdevīgas kaimiņattiecības ar Krieviju.

Eiro ieviešana.

Svarīgākais